Cum a fost descoperita frauda de la Broker Deva

Ziarul Financiar 12.02.2009

Frauda de la sucursala din Deva a Broker SA Cluj a iesit la iveala dupa ce un client a descoperit ca a fost pagubit si a reclamat conducerii societatii clujene neregulile din Hunedoara.

In septembrie 2008, hunedoreanul Ion Badin avea in portofoliu la sucursala din Deva a Broker Cluj suma de 12.717 lei. Din acesti bani a luat mai intai 5.000 de lei, pentru nevoi personale, iar apoi, in contextul temerilor provocate de criza economica mondiala, a vrut sa-si retraga si restul de bani.
"Directorul sucursalei Deva, Adriana Constantin, mi-a spus ca nu-mi poate da banii, deoarece acestia au fost transformati de SC Broker SA Cluj in actiuni la Banca Transilvania. Chestia asta mi s-a parut cam ciudata, deoarece Banca Transilvania isi suspendase tranzactionarea actiunilor pe bursa. De aceea, la sfarsitul anului trecut, am cerut doamnei Constantin sa-mi elibereze un portofoliu, dar dansa a refuzat, invocand tot felul de motive", spune Badin.
Imediat dupa Anul Nou, el a aflat de pe internet ca Banca Transilvania si-a reluat tranzactionarea actiunilor la Bursa. Atunci a sunat la Deva si a cerut brokerului Marcel Bortun sa-i vanda urgent toate actiunile, lucru care s-a si intamplat.
Brokerul i-a comunicat apoi ca actiunile sale au fost vandute cu suma de aproximativ 4.600 de lei. A ramas stupefiat cand a aflat cati bani va primi pe actiuni. Suma i s-a parut extrem de mica.
In 22 ianuarie, a mers la sucursala din Deva pentru a clarifica lucrurile.
"Atunci am inteles ca cineva a furat din banii clientilor. I-am si spus acest lucru domnului Bortun, care s-a declarat foarte ofensat. A afirmat ca acuzatia mea este grava si neadevarata. Sustinea ca de vina pentru faptul ca nu-mi primesc banii sunt sefii din Cluj ai SC Broker SA. M-a sfatuit sa stau linistit, asigurandu-ma ca a doua zi, pe 23 ianuarie, ma va cauta, pentru a-mi da banii, dar nu s-a tinut de cuvant", povesteste clientul pagubit.
Patru zile mai tarziu, Badin a sunat din nou la sucursala din Deva, dar n-a raspuns nimeni. A plecat imediat la Deva, pentru a vedea ce se intampla. La sediul sucursalei, constata cu stupoare ca, ziua in amiaza mare, sucursala era inchisa. A sunat imediat la Cluj si a discutat cu Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SC Broker SA, care nu stia ca sucursala din Deva este inchisa.
"L-am avertizat ca cineva a furat din banii clientilor si ca ma voi adresa politiei si mass-mediei. S-a speriat si mi-a cerut sa nu ma duc la presa. A spus ca discuta el cu politia, deoarece de vreo 10 zile are mari probleme cu Adriana Constantin. M-a rugat sa-i trimit prin fax toate actele, iar apoi mi-a dat asigurari ca in termen de 30 de zile voi primi un raspuns. De atunci au trecut deja doua saptamani si nimeni nu mi-a comunicat nimic", spune Badin.
Redactorii nostri au incercat sa ia legatura cu Adriana Constantin, dar telefonul mobil al acesteia este inchis. Brokerul Marcel Bortun a refuzat orice fel de dialog: "Nu stiu nimic. Nu am de declarat nimic. Va doresc o zi buna".
 
Suspendarea a expirat
Frauda de la sucursala din Deva a Broker Cluj este estimata la peste 4 mil. lei (circa 1 mil. euro), peste 80 de persoane depunand pana in prezent plangeri penale impotriva directoarei agentiei, Adriana Constantin, potrivit reprezentantilor IJP Hunedoara. In urma descoperirii fraudei, CNVM a suspendat autorizatia de functionare a Broker pe termen de doua saptamani, sanctiune care a expirat ieri, iar titlurile Broker au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa. CNVM nu a venit cu precizari noi privind situatia Broker, pana la inchiderea editiei.
 
Cititi mai multe pe www.hunedoreanul.ro