Leul cedeaza sub presiunea regionala

Autor: Liviu Chiru 16.02.2009

Euro a urcat la cursul oficial peste pragul de 4,31 lei, apropiindu-se astfel de maximul istoric atins in ianuarie, pe fondul unui val de pesimism care a afectat toate monedele de pe pietele emergente din regiune.

  
BNR a calculat un curs de 4,3119 lei pentru un euro, cu 1,44 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 4,21 bani, urcand la 3,3735 lei.
"Evolutia de ieri a cursului este inca o demonstratie privind inpredictibilitatea interventiilor BNR. Consideram ca banca centrala va continua sa apere nivelul de 4,35 lei pentru un euro pentru o perioada, dupa care va fi inlocuit de un plafon mai inalt", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
Ieri dimineata euro era tranzactionat la 4,3 lei, iar piata nu a reusit sa treaca de nivelul de 4,31 lei/euro in primele ore de tranzactionare, in timp ce monedele de pe pietele vecine pierdeau teren masiv. In apropierea pranzului, cand BNR calculeaza cursul oficial, euro a urcat usor, iar miscarea a continuat in partea a doua a zilei. Pe piata interbancara cotatiile au urcat ieri-dupa amiaza pana la 4,32 lei pentru un euro.
Deprecierea leului este insa sensibil mai mica decat a celorlalte monede din regiune, zlotul polonez si forintul maghiar coborand ieri la noi minime in fata euro.
Sentimentul regional s-a inrautatit dupa ce Ungaria si Cehia au anuntat contractii ale economiei in trimestrul al patrulea din 2008. Produsul Intern Brut din zona euro a coborat cu 1,5% in trimestrul al patrulea fata de trimestrul anterior.
Potrivit cursului calculat de Banca Centrala Europeana, euro a urcat cu 0,3% la Bucuresti, pana la 4,3162 lei. Pe piata poloneza euro a castigat peste 3%, urcand la 4,78 zloti, in timp ce la Budapeste a facut un salt de 1,7%, pana la 303 forinti. Coroana ceheasca a pierdut 2% in fata euro.
Oficialii BNR au subliniat in mai multe randuri in ultimele saptamani ca, la aceste niveluri, leul este supra-depreciat fata de euro, iar evolutia cotatiilor nu mai are legatura cu indicatorii fundamentali ai economiei. Pe de alta parte, sentimentul investitorilor straini fata de regiune s-a deteriorat puternic, fiind asteptata o agravare a situatiei de pe aceste piete.