Pariul castigator: pretul aurului a urcat cu 25% fata de inceputul anului

Autor: Liviu Chiru 17.02.2009

Aurul a ajuns la niveluri record la cotatiile BNR, consolidandu-se in ultimele trei zile peste pragul de 100 de lei pe gram, niveluri la care marcheaza o crestere cu circa 25% doar de la inceputul anului. BNR a calculat ieri un curs de 105,51 lei pentru un gram de aur.

Cine a urmat lectia clasica si s-a "refugiat" in cel mai sigur activ intr-o perioada de furtuna pe pietele financiare internationale vede acum chiar un castig important. Comparativ cu vara lui 2007, cand criza financiara a inceput in Statele Unite ale Americii, gramul de aur si-a dublat pretul la Bucuresti. In acest timp, Bursa s-a prabusit. Cine ar fi investit 10.000 de lei in titluri ale SIF-urilor (printre cele mai lichide actiuni de pe piata) in vara lui 2007 ar avea astazi un portofoliu cu o valoare de circa 1.000 de lei.
Dobanzile la depozitele bancare au fost real pozitive in acest rastimp si chiar au crescut spectaculos in ultimele luni, ajungand la niveluri de 15% pe an la lei sau 7% pe an la euro. Comparativ cu evolutia aurului, aceste randamente raman insa modeste. Plasamentul in aur acopera cu usurinta si deprecierea cursului, chiar daca leul are acum o pierdere in fata euro de aproape 40% comparativ cu maximele istorice atinse in vara lui 2007. Avantajul pariului pe aur se mentine si pe intervalul scurt de la inceputul acestui an. In timp ce cursul a urcat cu 8%, aurul a urcat cu 25%. Acesta vine si in conditiile in care aurul s-a scumpit si pe plan international. BNR calculeaza "cursul" aurului in functie de cotatiile de pe pietele internationale, trecand prin cursul leu/euro, astfel ca deprecierea monedei locale este inclusa in pret.
Alternativele de a face plasamente in aur sunt insa foarte limitate pe plan local, in conditiile in care nu se poate vorbi de o piata pentru tranzactionarea metalului pretios.
BNR, care are peste 103 tone de aur in rezerva, nu mai deruleaza de mai multi ani operatiuni curente cu populatia. Totusi, Banca Nationala deruleaza periodic emisiuni numismatice, prin care pune in circulatie monede din aur sau argint.
Guvernatorul Mugur Isarescu remarca recent o crestere a interesului pentru aceste emisiuni nu doar din partea celor interesati de valoarea numismatica, ci si a celor care doresc sa tezaurizeze. De altfel, emisiunile numismatice au devenit mult mai dese, in ultimele trei luni fiind derulate patru astfel de emisiuni. "Ritmul de plasare este foarte rapid, cererea pentru astfel de monede este mare", spune Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. BCR, cea mai mare banca din sistem, cumpara aur de la populatie prin mai multe unitati specializate, dar nu il revinde in regim de retail.
Ieri, BCR cumpara gramul de aur cu 71,72 lei. Investitorii interesati sa parieze pe evolutia aurului pot face tranzactii pe piata de instrumente derivate de la Sibiu (BMSFM). Apetitul de tranzactionare pe aceasta piata este insa foarte redus.