Cum si-a investit banii cel mai bogat om din lume

Ziarul Financiar 18.02.2009

Berkshire Hathaway, vehiculul de investitii detinut de Warren Buffett, cel mai bogat om din lume, conform revistei Forbes, si-a redus participatia detinuta in cadrul companiei farmaceutice Johnson & Johnson si a producatorului de bunuri de larg consum Procter & Gamble, pentru a investi in instrumente cu potential mai ridicat de castig, scrie Thompson Reuters.

In acelasi timp, miliardarul a suferit pierderi semnificative dupa ce a decis sa pastreze o buna parte a actiunilor detinute in cadrul companiilor financiare din Statele Unite. Berkshire si-a redus, in ultimul trimestru din 2008, portofoliul de actiuni Johnson & Johnson cu 54%, pana la 28,6 milioane de titluri, in timp ce numarul de actiuni detinute la Procter & Gamble a scazut pana la 96,3 milioane de unitati.

De asemenea, miliardarul american a cumparat 8,74 milioane de actiuni in cadrul furnizorului de servicii de tratare a apei, Nalco Holding. In ultimele cinci luni, Buffett a vandut actiuni de cel putin 11,6 mld. dolari (9,1 mld. euro) pentru a achizitiona instrumente convertibile in actiuni, titluri preferentiale si obligatiuni emise de General Electric, Goldman Sachs, Swiss Re si Tiffany.