Inainte chiar de adoptarea bugetului, premierul se gandeste la rectificari

Autor: Doina Anghel 19.02.2009
Premierul Emil Boc spune ca nu ii ramane decat sa spere ca previziunile Comisiei Nationale de Prognoza sunt corecte si ca economia isi va reveni in urma masurilor anticriza luate de Guvern, pentru ca nivelul veniturilor bugetare sa creasca in 2009 astfel incat sa fie posibile rectificari bugetare "in sus".
Ministrii si parlamentarii s-au aratat foarte nemultumiti de alocarile bugetare cuprinse in proiectul legii bugetului, insa premierul spune ca sumele pot fi ameliorate la rectificari bugetare. De unde vor veni insa bani in plus in cateva luni?
"Eu sper ca economia va raspunde la masurile anticriza pe care le-am luat si ca analiza Comisiei de Prognoza, potrivit careia deficitul bugetar va fi in acest an de 2%, este corecta", a spus seful Executivului, care a participat ieri la o parte a discutiilor din Parlament asupra bugetului de stat.
Senatorii si deputatii au continuat ieri aprobarea bugetului de stat, dupa ce marti si miercuri au stat pana dupa miezul noptii in sala de plen, avand peste 7.000 de amendamente de dis-cutat, din care 3.000 doar ale liberalilor.
Parlamentarii puterii au incercat
sa-i convinga pe liberali sa renunte la amendamente dupa doua zile si jumatate de dezbateri in care doar jumatate din legea bugetului a fost parcursa.
Surse parlamentare spun ca deputatul liberal Relu Fenechiu si negociatorul social-democrat Viorel Hrebenciuc batusera palma miercuri seara pentru ca liberalii sa renunte la amendamente (care ar fi dus la prelungirea discutiilor, de vreme ce majoritatea PD-L PSD nu era dispusa sa le accepte) in schimbul redirectionarii a 2 miliarde de lei vechi (50.000 de euro) din bugetul de stat pentru proiecte din circumscriptiile deputatilor liberali.
Intelegerea a cazut ieri la pranz, dupa ce presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut parlamentarilor liberali sa isi sustina in continuare amendamentele. Sperantele majoritatii parlamentare ca bugetul sa treaca inca de ieri nu au mai fost atat de temeinice, desi aseara PSD si PD-L inca mai credeau ca pot sa incheie discutiile pana la miezul noptii.
Discutiile asupra bugetului Educatiei au fost amanate pana la identificarea unor noi surse de finantare.
La Ministerul Transporturilor au fost adoptate amendamentele care fusesera deja acceptate in comisie, de aproximativ 14 milioane de lei. Au fost suplimentate aproximativ 2 milioane de lei pentru investitii in Bucuresti, 300.000 de lei un studiu de fezabilitate la soseaua de centura Baia Sprie, 700.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate la drumul expres Baia Mare-Sein-Cehu Silvaniei. S-au mai alocat 2 milioane de lei pentru centura municipiului Pitesti.
Cei mai multi bani, aproximativ 6,5 milioane de lei, s-au dat Scolii Superioare de Aviatie Civila - Aeroport Strejnic. S-au mai acordat 433.000 de lei pentru o pista de decolare pavata pentru avioane la aerodromului Gh. Banciulescu - Strejnic.
Cele mai vii discutii le-a suscitat bugetul Ministerului Culturii, majoritatea deputatilor PNL avand amendamente prin care se cereau sume importante de bani pentru reabilitarea bisericilor din circumscriptiile din care fac parte.