Ministrul finantelor: Cresterea economica va fi de sub 1% in primul trimestru

Autor: Marius Radu - Mediafax 22.02.2009
Trimestrul al doilea va reflecta cel mai bine trendul din economie, primele trei luni ale anului fiind caracterizate de o reducere a activitatilor, pe perioada de iarna, si de efectele crizei, a declarat ministrul finantelor Gheorghe Pogea.
"Primul trimestru are urmatoarele caracteristici: o sezonalitate, pentru ca in mod normal pe parcursul iernii incetineste activitatea economica, si, in al doilea rand, suntem intr-o perioada peste care se suprapune criza. Categoric ca trimestrul al doilea va fi cel care va reflecta cel mai bine trendul din economie", a afirmat Pogea, la finele saptamanii trecute. Potrivit acestuia, cresterea economica va fi de sub 1% in primul trimestru.
 
Taxe in exces. Ministrul finantelor a mai spus ca numarul taxelor si impozitelor parafiscale ar trebui redus cu 30-35%, apreciind ca acestea "innebunesc" populatia. Pogea considera ca impozitele si taxele parafiscale ar trebui reduse intrucat sunt "de multe ori" in exces si nu conduc la performante. Consiliului National pentru IMM a identificat anul trecut un numar de 540 de taxe si impozite parafiscale, de aproape cinci ori mai multe decat cele prezentate de Ministerul Finantelor, respectiv 115. El a mentionat ca unele dintre aceste taxe si impozite au costuri de administrare chiar mai mari decat beneficiile.
 
Rectificare In minus. O performanta sub nivelul programat a veniturilor in primul trimestru ar putea determina Guvernul sa decida rectificarea in sensul scaderii cheltuielilor bugetare, a declarat Pogea. "Daca resursele scad din cauze externe Guvernului (...) in mod onest, se poate face si o rectificare in minus, dar nu pe seama persoanelor vulnerabile, a pensionarilor, sau de la investitii", a spus ministrul. El a precizat ca dinamica veniturilor bugetare va fi mai redusa in acest an atat fata de 2008, cat si fata de 2007, in conditiile incetinirii cresterii economice.
 
Taxele locale, stabilite local. Ministrul finantelor nu va avea nicio imixtiune in stabilirea taxelor locale, care trebuie insa gandite in raport cu posibilitatea contribuabililor de a le achita, a declarat ministrul de resort Gheorghe Pogea. El a precizat ca nu s-a luat, inca, nicio decizie privind actualizarea bazei de impozitare, care nu s-ar mai fi indexat din anul 2003, iar ca solutia va fi gasita prin consultari cu reprezentantii autoritatilor locale si cu casele de avocatura specializate.