Rombat Bistita intra in productia de energie

Autor: Alexandru Anghel 01.03.2009
Producatorul local de baterii auto Rombat Bistrita va intra in acest an in domeniul productiei de energie electrica, urmand sa construiasca in regim propriu mai multe microhidrocentrale.
Bugetul companiei pentru investitii in acest an ajunge la 10 milioane de euro si urmeaza sa fie directionat catre constructia microhidrocentralelor si cresterea capacitatilor de productie de baterii.
"Microhidrocentralele sunt primul pas in productia de energie electrica. Nu intentionam sa achizitionam microhidrocentrale deja construite. Sunt proiecte noi pe care le vom construi integral", a declarat Ioan Repede, directorul general al Rombat.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa specifice daca viitoarele microhidrocentrale vor fi construite pe raurile Somes, Bistrita sau Tisa, numarul sau puterea instalata a acestora. Proiectul va fi demarat in acest an, compania fiind inca in proces de achizitionare pentru ultimele terenuri necesare constructiilor.
Odata cu extinderea domeniului de activitate, Rombat urmareste in 2009 extinderea retelei de distributie a propriilor branduri prin parteneriate. Urmatoarele trei centre vor fi deschise in Bucuresti, Braila si Piatra-Neamt.
"Reteaua de service national este dezvoltata prin intermediul parteneriatelor comerciale, insumand peste 100 de reprezentante, iar in cadrul acestora, pentru activitatea de service baterii, sunt ocupate 150 de persoane", a completat Repede. Rombat a construit in acest an cinci centre de distributie in Ramnicu-Valcea, Deva, Iasi, Brasov si Constanta, pentru care a investit 2 milioane de euro.
In 2008 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 54 de milioane de euro, cu 11% peste rezultatul anului anterior, in urma cresterii vanzarilor cu 20%. Profitul net al companiei a fost de 5,6 milioane de euro.
"Pentru anul in curs estimam o productie in crestere si afaceri la nivelul anului anterior", au precizat reprezentantii companiei.
In 2008 Rombat a produs mai mult de 1,5 milioane de baterii, in crestere de la 1,27 milioane de unitati in anul precedent. Capacitatea de productie, potrivit datelor disponibile, ajunge la 2 milioane de baterii anual.
Varful de productie al companiei a fost inregistrat in luna noiembrie 2008, cand au fost asamblate 196.032 de baterii.
"Chiar daca piata de automobile trece printr-o criza, Rombat nu are in plan nicio reducere a productiei sau reduceri de personal in viitorul apropiat. Incercam sa compensam reducerea cererii pe segmentul de echipare originala prin livrari pe piata externa. In acest mod am realizat in 2008 o crestere a vanzarilor de 19,8%", a declarat Repede.
Rombat are la fabrica de baterii si la sectia de recuperare a plumbului din bateriile uzate 600 de angajati. Producatorul este unicul furnizor de baterii pentru Automobile Dacia si furnizor regional pentru Renault la fabricile din Rusia si Iran, unde se asambleaza modelul Logan.