Leumi: Incetinim creditarea, dar ne dublam profitul

Autor: Liviu Chiru 01.03.2009

Bank Leumi, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri israeliene, a obtinut anul trecut un profit net de 7,4 milioane de lei (echivalentul a doua milioane de euro), dupa ce inregistrase pierderi in 2007.

"Estimam pentru anul acesta un profit dublu. Soldul creditelor a urcat si asta va determina si majorarea veniturilor", spune Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Bank Leumi Romania. Israelienii au intrat pe piata locala in 2006, cand au preluat un jucator de talie mica - Eurom Bank.
Intre timp, banca a trecut printr-o perioada de rearanjare a retelei teritoriale si schimbare de brand, cheltuielile mari ducand rezultatul net in zona pierderilor.
Banca avea in decembrie credite in sold de 958 de milioane de lei (aproape 241 de milioane de lei). Pe langa acestea, Leumi a mai intermediat credite de 54 de milioane de euro care au fost insa inregistrate in bilantul bancii-mama.
"Cresterea propusa pentru anul acesta este modesta, de circa 10%. Nu suntem agresivi in a exploata ceea ce pare a fi o oportunitate de crestere. Sunt multi clienti care cauta acum credite, pentru ca au fost respinsi de alte banci", spune Mitrache. Seful Leumi noteaza ca multe companii se confrunta acum cu probleme reale, in conditiile in care problemele unui jucator sunt transmise partenerilor sai intr-o unda de soc. 
"Provocarea va fi sa construim un dialog constructiv cu clientii, sa le intelegem afacerile lor extrem de diverse, astfel incat sa putem prevedea evolutia relatiei pe termen scurt si mediu, in conditiile in care se estimeaza ca dificultatile vor continua in 2010 si 2011", spune Mitrache. El afirma ca banca discuta deja cu clientii care au probleme si negociaza reorganizarea creditelor, respectiv revizuirea costurilor, a perioadei de rambursare sau chiar introducerea unei perioade de gratie. Bank Leumi are provizioane de 10 milioane de euro pentru a acoperi potentiale pierderi din activitatea de creditare, iar anul acesta este bugetata o crestere cu circa 20% a provizioanelor.
Mitrache spune ca se fereste de o crestere agresiva, in conditiile in care se mentine riscul pentru banci de a avea probleme de lichiditate.
"In ciuda dobanzilor mari, volumul de depozite nu creste semnificativ. Miscarea este mai mult de la o banca la alta, in functie de promotii."
Seful Leumi noteaza ca, desi creditele depasesc cu 25% depozitele atrase, banca are inca linii de credit aprobate de grup, dar neutilizate, astfel ca nu sunt presiuni pe lichiditati.