Analistii asteapta o crestere a PIB-ului de doar 3% in T4. Nu este exclus nici scenariul de 0%

Autor: Izabela Badarau 02.03.2009

Produsul intern brut (PIB) a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut un avans de doar 3-4% fata de aceeasi perioada din 2007, adica o crestere economica de circa 7% in 2008, potrivit analistilor consultati de ZF.



Institutul National de Statistica (INS) va publica maine datele oficiale privind evolutia PIB-ului din ultimul trimestru al anului trecut si cresterea economica pe intreg anul.
Estimarile multor voci din piata au ramas optimiste, chiar si dupa ce INS a publicat o parte din datele privind evolutia economiei romanesti pe final de an, respectiv declinul din industrie si din comertul cu amanuntul.
Comisia Nationala de Prognoza a afisat pe 19 ianuarie o crestere economica de 7,9% in 2008, ceea ce inseamna o crestere de circa 4% a PIB-ului in ultimul trimestru din acest an.
Guvernantii mizeaza si ei pe aceeasi cifra de 7,9%. Multi politicieni vorbesc de "cresterea economica de 8%" de anul trecut. Insa datele INS de maine probabil vor veni pentru unii ca o mare surpriza. Estimarile analistilor consultati de ZF urca pana la maxim 7,4% si coboara chiar pana la o crestere economica de 6% anul trecut.
"Estimarile noastre indica o crestere anuala pentru trimestrul patru de 4%, iar pentru intreg anul de 7,4%", spune Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank Romania, aceasta fiind una dintre cele mai optimiste prognoze din piata analistilor.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank si presedintele Asociatiei Analistilor Financiari, estimeaza o crestere economica de 7,2% pe intreg anul 2008, dupa un avans al PIB-ului de 3,5% in T4.
Dupa ce in primele trimestre ale anului trecut PIB-ul a inregistrat cresteri record, chiar de peste 9%, economia a inghetat in ultimele luni din 2008: industria a inregistrat scaderi semnificative, iar comertul cu amanuntul a incetinit mult cresterea. Agricultura si constructiile ar mai putea salva ceva, spun analistii.
Productia industriala, una din componente PIB-ului, a inregistrat in ultimele trei luni ale anului scaderi dramatice, de -3% in octombrie, -11,5% in noiembrie si -18% in decembrie, fata de aceleasi luni din 2007. Productia industriala a reprezentat pe primele noua luni ale anului trecut circa 13% din PIB. Desi nu are o pondere majora in produsul intern brut al Romaniei, pentru a compensa aceasta scadere este nevoie de o crestere semnificativa pe celelalte componente ale PIB-ului, explica analistii.
"Desi ne asteptam initial la o crestere reala de 8% in 2008, pe baza datelor statistice deja disponibile pentru ultimul trimestru, cresterea economica va fi mai aproape de 7%, cu o decelerare semnificativa in trimestrul patru pana la 3%. Scaderea productiei industriale de -10%, peste asteptarile noastre, in ultimul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut este principala cauza a acestei decelerari semnificative", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Bank.
Comertul cu amanuntul, care se reflecta in evolutia PIB, a incetinit brusc ritmul de crestere pe final de an. Vanzarile din retail au crescut cu doar 3% in decembrie si 2,8% in noiembrie, dupa ce pe parcursul anului cresterile au fost si de peste 20%.
"Comertul cu amanuntul tot a mai inregistrat cresteri, insa vanzarile en-gros au scazut pe final de an. Luand in considerare si evolutia industriei, noi estimam pentru trimestrul patru o evolutie a PIB-ului in jurul a 0%. Nu excludem nici varianta unei scaderi a PIB-ului in T4, ceea ce ar insemna o crestere economica usor sub 6%", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Vanzarile din comert se reflecta in PIB prin componenta "serviciilor", care detin o pondere de 30% pe primele noua luni ale anului trecut.
"Avem o pondere de peste 50%, care ar putea sa genereze un rezultat negativ pentru ultimul trimestru al anului", precizeaza Lucian Anghel.