Fortune: Apple, cea mai admirata companie din lume

Ziarul Financiar 02.03.2009

Producatorul telefoanelor mobile iPhone si al calculatoarelor Mac, Apple, a reusit sa se mentina pe primul loc in topul celor mai admirate companii din lume, elaborat de revista Fortune.

Clientii companiei au ramas loiali brandului, in ciuda unei piete a PC-urilor in cadere, Apple reusind sa vanda in primul trimestru al anului 22,7 milioane iPod-uri (in crestere cu 3% fata de anul anterior), 2,5 milioane Mac-uri (in crestere cu 9%) si 4,4 milioane iPhone-uri.

Pe locul doi se situeaza fondul de investitii detinut de miliardarul american Warren Buffett, Berkshire Hathaway, care pe perioada crizei, a salvat multe companii de la o posibila intrare in pana de lichiditati, chiar daca in acest an titlurile au cazut cu 49% fata de valoarea mazima atinsa in decembrie 2007.

Toyota Motor a ocupat locul trei, in ciuda caderii pietei auto la nivel international si a incercarilor disperate ale producatorilor auto americani de a se mentine pe linia de plutire. In 2008, acest loc era ocupat de General Electric, dar problemele cu lipsa de lichiditati, impreuna cu scaderea titlurilor cu peste 56% in 2008, au dus la caderea companiei pe locul 9.

Google s-a mentinut pe locul 4, urmat de Johnson & Johnson, Procter & Gamble, FedEx, Southwest Airlines, General Electric si, pe locul 10, gigantul american Microsoft.