O crestere economica de 2,9% in trimestrul IV. Cat de dur a aterizat economia Romaniei?

Autor: Izabela Badarau 05.03.2009

Cresterea economica inregistrata anul trecut de Romania a fost de 7,1%, o evolutie buna spre comparatie cu tarile din regiune, dar pe final a inregistrat o contractie semnificativa de la cresterea de 8,9% a PIB-ului pe primele trei trimestre, la doar 2,9%.



"Aceasta scadere semnifica debutul crizei, care deja s-a accentuat in aceasta perioada si va continua, cel putin in cursul acestui an", spune analistul economic Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane.
Deja unele prognoze din ultima vreme arata o scadere a PIB-ului pentru 2009, spre deosebire de aceea care a stat la baza bugetului recent votat de Parlament (bazat pe un ritm pozitiv al PIB-ului pentru acest an).
Analistii si-au revizuit opiniile, acceptand deja ca ne asteapta o recesiune economica in acest an.
"Trebuie spus ca prognozele realizate pe baza modelelor standard pe termen mediu si lung se dovedesc inca odata departe de realitatile economice, economistii fiind descoperiti in acest domeniu. De aceea, revizuirea metodologiei de prognozare si a modelelor devine tot mai necesara. Se impune elaborarea unor modele mai sofisticate pentru a prevedea fluctuatiile bruste in seriile economice, precum si utilizarea in primul rand a asa-numitelor modele de prognoza pe termen scurt si foarte scurt, care sunt fundamental diferite de cele pe termen lung", a mai spus Lucian Liviu Albu.
Un nivel mai scazut al ratei trimestriale de crestere economica a fost inregistrat in trimestrul patru din 2000, cand avansul real al Produsului Intern Brut a fost de 2,1% comparativ cu perioada similara a anului precedent. In trimestrul trei din 2005, PIB-ul a inregistrat un avans de 2,6% in termeni reali, dar cifrele nu pot fi comparate ca urmare a factorilor sezonieri. "Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2008 a fost de 503,9 mld. lei, in preturi curente, iar pentru trimestrul patru de 159,4 mld. lei", se arata in comunicatul Institutului National de Statistica.
Cresteri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, 18,2%, si constructii, 18,9%, dar acestea s-au situat sub nivelul celor estimate pentru primele noua luni ale anului, arata INS. "Pe baza statisticilor pe care le vedem in trimestrul patru, nu putem vorbi de aterizare dura, dar se observa o scadere foarte mare a productiei industriale, iar aceasta scadere s-a produs atat din cauza cererii interne, cat si din cauza cererii externe", spune Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Romania. Industria a scazut cu 7,7% in ultimele trei luni din 2008, iar comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de doar 3,4%. "Este doar oprirea motoarelor, iar dupa ce se opresc motoarele, urmeaza sa pice avionul", spune Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata.
Decelerarea PIB-ului din ultimul trimestru al anului trecut a fost determinata de reducerea cererii interne cu 1,3 puncte procentuale, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cauzata in principal de scaderea cu 2,8 puncte procentuale a consumului final al populatiei. Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 4,7 puncte procentuale, pe fondul reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul, de 1,8%, si al serviciilor prestate populatiei, de 14,7%.
"Scaderea consumului populatiei de 4% era greu de anticipat, in conditiile in care comertul cu amanuntul inca a mai inregistrat cresteri. De la cresteri de 13-15% in trimestrele anterioare, o scadere a consumului cu peste 4% este o surpriza. Consumul este destul de rigid in general, populatia nu isi schimba comportamentul atat de brusc", explica Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.