Vanzarile de apartamente sunt strans legate de relaxarea creditelor

Autor: Laurentiu Cotu 05.03.2009
Compania Mao Imobiliare, dezvoltator imobiliar cu capital mixt romano-italian care realizeaza în parteneriat cu firma Elite Grup un proiect rezidential în valoare de aproximativ 120 mil. euro in zona Buna Ziua din Cluj-Napoca, a anuntat ca primele patru blocuri din cadrul proiectului Bonjour Residence vor fi finalizate si date în folosinta în prima jumatate a acestui an.
Anul trecut, dezvoltatorii proiectului Bonjour Residence estimau finalizarea primelor patru blocuri din acest proiect în luna septembrie 2008, însa din cauza crizei financiare din domeniul imobiliar, termenul de finalizare a acestor blocuri a fost prelungit cu opt luni.
Ansamblul Bonjour Residence va avea peste 1.200 de apartamente, o suprafata totala de 150.000 mp si va cuprinde 10 blocuri pe o suprafata de 60.000 mp, spatii comerciale care vor acoperi 6.000 mp, o cladire de birouri clasa A pe o suprafata de 17.000 mp si 14.000 mp de pasaj pietonal.
„In momentul de fata, pretul apartamentelor noastre începe de la 929 de euro pe metru patrat si include finisajele. Anul acesta va fi un an important pentru proiectul Bonjour Residence, fiindca vor fi date în folosinta primele blocuri din ansamblu, patru dintre dintre acestea în primavara, urmand ca altele doua sa le finalizam pana la finele anului 2009. Vom demara totodata constructia a înca patru blocuri si vom începe demersurile în vederea obtinerii autorizatiilor de constructie pentru restul cladirilor’’, a declarat pentru ZF Transilvania Georgiana Man, directorul de marketing al agentiei imobiliare Nobila Casa, care detine dreptul exclusiv de vanzare a imobilelor din Bonjour Residence.
In anul 2007, cand oficialii Elite Grup anuntau demararea proiectului din Buna Ziua, pretul de vanzare al unui apartament era de aproximativ 1.300 de euro/mp. Anul trecut, reprezentantii celor doua companii care se ocupa de dezvoltarea proiectului anuntau ca pretul unui apartament ajunsese la 1.500 de euro/mp pentru unitatile locative în faza de proiect, in timp ce pentru apartamentele deja finalizate pretul era mai mare.
„Vanzarile de apartamente în prezent sunt strans legate de relaxarea creditelor ipotecare, iar un factor important îl reprezinta si reducerea la 5% a TVA-ului pentru anumite locuinte. Consideram ca predarea unitatilor locative finisate si includerea mobilierului de baie în pretul apartamentului vor constitui un avantaj pe perioada de criza, ducand la cresterea vanzarilor noastre’’, spune Georgiana Man.
Potrivit reprezentantilor dezvoltatorului imobiliar, finantarea proiectului este asigurata atat din surse proprii, cat si printr-un credit contractat de la BCR. Initial, investitia era prognozata la 90 mil. euro, iar valoarea de vanzare a întregului ansamblu era estimata la 160 mil. euro.
Dezvoltatorul imobiliar Elite Grup a mai realizat în urma cu trei ani alte doua proiecte, unul de 9 blocuri - cu un total de 120 de apartamente, situat în cartierul Andrei Muresanu, si un altul situat în cartierul Grigorescu, ambele fiind vandute integral în momentul de fata.
Mao Imobiliare a fost infiintata in 2006 pentru realizarea proiectului Bonjour Residence, investitorii fiind oameni de afaceri italieni. Acestia au derulat pana in prezent proiecte imobiliare doar in Italia, insa niciunul de dimensiunea celui care va fi construit în Cluj-Napoca. Printre cei mai importanti dezvoltatori din zona Buna Ziua se numara Casa Real Estate, STK Invest, Eurotrend si Carmel Land Development.
Una dintre pietele cele mai afectate de recesiunea financiara este cea a constructiilor rezidentiale, astfel ca, potrivit consultantilor imobiliari locali, peste 50% dintre proiectele din Cluj stagneaza. Daca în ultimele luni ale anului trecut notarii clujeni se plangeau ca tranzactiile imobiliare au scazut cu peste 60%, în luna ianuarie din 2009 numarul tranzactiilor era aproape zero.
Cu toate ca unii dezvoltatori imobiliari locali sustin ca vand în continuare apartamentele la pretul de anul trecut, sunt si investitori care recunosc ca pretul apartamentelor nou construite a scazut cu 30% fata de începutul anul 2008, pentru proiectele dezvoltate în Cluj.