Adamescu a urcat actiunile Flamingo cu 50% in ultima luna

Ziarul Financiar 06.03.2009

Omul de afaceri Dan Adamescu ajunsese inaintea sedintei de ieri la o participatie de circa 15% in cadrul retailerului IT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA), dupa o serie de achizitii realizate in ultima luna, care au urcat actiunile Flamingo cu 50%. In aceeasi perioada, indicele BET-C a pierdut circa 17%.

Titlurile Flamingo au facut si ieri obiectul unor tranzactii semnificative, in valoare de 862.000 de lei (200.000 de euro), prin intermediul carora s-a transferat 3,3% din capitalul social al companiei. Cumparatorul nu fusese raportat pana la inchiderea editiei, insa ar putea fi tot Adamescu. El nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Adamescu si-a inceput achizitiile la inceputul lunii februarie, cand actiunile Flamingo atinsesera minime istorice, pretul lor ajungand la 22% din valoarea nominala de 0,1 lei/actiune. Dupa o serie de achizitii mai mici, realizate prin intermediul a doua firme pe care le controleaza, Nova Trade si Astra Asigurari, Adamescu a cumparat pe 11 februarie un pachet de 12% din Flamingo, pentru 600.000 de euro.
In ultimele doua saptamani, Nova Trade a mai cumparat circa 0,456% din Flamingo pentru circa 28.000 de euro, ajungand la o participatie de 14,876%. Tranzactiile s-au derulat prin intermediul societatii de brokeraj KBC Securities. Achizitiile mari din ultima perioada au urcat cotatia actiunilor cu circa 50% fata de minimul atins la inceputul lunii februarie, la 0,33 lei. La acest pret, capitalizarea Flamingo este de aproape 6 mil. euro. In inchiderea sedintei de ieri, actiunile au scazut cu 4,5%, la 0,0315 lei.
Principalii actionari ai Flamingo, alaturi de Adamescu, sunt Dragos Cinca, unul dintre fondatorii companiei, cu 25,2% din actiuni, si fondul american QVT, cu 15,16% din actiuni. Un pachet de 10,6% este detinut de Flanco Holding.
Flamingo este unul dintre primii trei jucatori de pe piata de retail de electrocasnice si produse IT&C alaturi de Altex si Domo. Compania a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri consolidata de 140 mil. euro si pierderi de 4 mil. euro. Firma isi va publica rezultatele financiare preliminare pe 2008 peste o saptamana.
Achizitiile realizate de Adamescu la Flamingo au fost o surpriza pe piata de capital, unde s-au realizat putine tranzactii importante in primele doua luni ale acestui an. Adamescu a mai cumparat in septembrie 2008 un pachet de 15,7% din compania hoteliera Intercontinental de la fondul de investitii Julius Baer, platind circa 1,6 mil. euro. Adamescu controleaza alte doua companii listate: Unirea Shopping Center, care este evaluata pe RASDAQ la 48,7 mil. euro, si Astra Asigurari, cotata la 24 mil. euro.