Elvetia respinge cererea SUA privind informatiile clientilor UBS

Ziarul Financiar 08.03.2009

Elvetia a respins cererea SUA cu privire la divulgarea datelor a 52.000 de clienti care au conturi deschise la cea mai mare banca elvetiana, UBS, informeaza ziarul elvetian Berner Zeitung, citat de Reuters.

Un grup de experti guvernamentali a fost insarcinat sa gaseasca o modalitate prin care Elvetia ar putea actiona pentru a mentine reglementarile legate de secretele bancare, in ciuda presiunilor venite din exterior pentru aflarea datelor unor clienti ai bancilor elvetiene.

"Vorbim aici despre datele clientilor UBS", a declarat ministrul de justitie Eveline Widmer-Schlumpf. "Acestea sunt cerute fara a exista suspiciuni dovedite. O asemena decizie (de a oferi autoritatilor americane datele clientilor - n.red.) ar fi impotriva reglementarilor noastre si a intelegerilor pe care le avem cu Statele Unite. Nu putem sub nicio forma sa respectam aceasta cerere", a adaugat aceasta.

Bancile elvetiene nu au voie sa divulge informatii legate de clienti decat in cazul in care o lege penala a fost incalcata. Conform legislatiei elvetiene, frauda fiscala este o fapta penala, dar evaziunea fiscala, nu, desi aceasta poate rezulta in amenzi.