CWP merge inainte cu jumatate din capacitate

Autor: Roxana Petrescu 08.03.2009
Continental Wind Partners (CWP), dezvoltatorii de ferme eoliene care au finalizat anul trecut vanzarea catre cehii de la grupul energetic CEZ a doua proiecte de 600 MW in Dobrogea, spun ca din cei 1.000 MW anuntati pentru piata locala au decis sa mearga mai departe numai cu 570 MW.
"Initial am anuntat planuri pentru dezvoltarea a inca 1.000 MW pe proiecte eoliene, in afara de cele doua proiecte pe care deja le-am vandut catre CEZ, dar pana in acest moment am decis sa mergem mai departe cu numai 570 MW, care reprezinta si cele mai bune proiecte localizate in Moldova si Dobrogea", spune Adam de Sola Pool, director general executiv in cadrul CWP.
Valoarea tranzactiei prin care CWP a vandut cele doua proiecte catre CEZ a fost de peste 300 de milioane de euro, potrivit unui raport financiar dat publicitatii de catre grupul ceh.
"Sunt mai multe motive care au stat la baza deciziei de a renunta la o parte din proiecte. Spre exemplu, in cazul unor proiecte din Moldova, drumul nu ne-ar fi permis sa transportam turbinele eoliene, ale caror brate la elice masoara 50 de metri. Tot in Moldova, unele proiecte erau localizate in zone riscante din punct de vedere seismic", explica Adam de Sola Pool. Potrivit acestuia, proiectele se afla in diferite faze de autorizare atat din partea Transelectrica, cat si din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Cred ca in cursul anului viitor vom avea toti cei 570 MW autorizati complet atat de Transelectrica, cat si de ANRE", mai spune reprezentantul CWP. La momentul vanzarii celor doua proiecte catre CEZ, CWP era singura companie cu activitati locale de profil care reusise sa obtina toate avizele necesare construirii unui proiect eolian de mari dimensiuni. Astfel, din proiectul de 600 MW pe care il vor ridica cehii de la CEZ in Dobrogea, 345 MW erau complet autorizati. In ceea ce priveste cei 570 MW separati de proiectele deja luate de catre CEZ, CWP se gandeste sa-i vanda, dar de aceasta data dupa finalizarea in totalitate a lucrarilor.
"Daca aceasta criza a creditarii va fi finalizata pana in momentul cand vom termina si noi toata partea de avizare si vom avea astfel acces la finantari, planuim sa construim noi insine aceste proiecte si abia dupa aceea sa le vindem. In Romania a fost deja adoptata legislatia in ceea ce priveste investitiile pe segmentul regenerabil, deci deja avem un cadru legal pe care ne putem baza. Nu beneficiam de acest lucru cand am decis vanzarea catre CEZ. Nu suntem insa operatori de utilitati, experienta noastra nu este in aceasta zona. Noi suntem dezvoltatori de proiecte. Oricum, intotdeauna ne uitam la toate oportunitatile, asa ca in aceeasi perioada a anului viitor poate vom avea din nou in dezvoltare 1.000 MW."
Pe plan local, desi au fost anuntate proiecte eoliene de zeci de mii MW, doar circa 700 MW au fost complet autorizati de catre ANRE si deci pot incepe lucrarile de constructii. Investitia medie intr-un MW eolian se ridica la circa 1,4-1,7 mil. euro.