West City Cluj Hotel: Investitia de 10 mil. euro va fi amortizata în 7 ani

Autor: Laurentiu Cotu 10.03.2009
Conducerea grupului Coratim, care activeaza in domeniul constructiilor si al dezvoltarilor imobiliare, proprietar al hotelului de patru stele West City Cluj, estimeaza ca în acest an va realiza o cifra de afaceri de aproximativ 2 mil. euro la un grad mediu de ocupare cuprins între 40% si 45%.
Hotelul West City Cluj a fost inaugurat la începutul acestui an, investitia totala ridicandu-se la aproximativ 10 mil. euro. Hotelul de patru stele este situat în apropierea complexului Polus Center Cluj, din comuna Floresti, situata la 5 km de municipiul Cluj.
„Constructia hotelului a durat un an si jumatate, West City Cluj fiind conceput în special pentru segmentul de business al clientilor nostri. Nu vrem sa includem acest hotel într-un lant hotelier international, dar dorim sa dezvoltam în perioada urmatoare de timp un brand propriu. Intentia noastra este de a construi înca doua hoteluri la Cluj, iar cel de-al doilea hotel se va numi Est City Cluj’’, a declarat pentru ZF Transilvania Marius Bejan, unul dintre proprietarii West City Cluj si actionar al Coratim.
Hotelul West City Cluj are o suprafata totala de 7.000 de metri patrati, este structurat pe cinci etaje si dispune de 101 camere, destinate in special oamenilor de afaceri, dar si celor care tranziteaza orasul Cluj-Napoca. Din totalul celor 101 camere de care dispune hotelul clujean, 73 de camere sunt duble, 20 de camere single si 8 apartamente.
Pe langa capacitatile de cazare, unitatea hoteliera din Cluj mai include trei sali de conferinta cu o capacitate totala de 500 de locuri si un restaurant cu 120 de locuri. Hotelul West City Cluj are aproximativ 300 de locuri de parcare.
„West City nu este doar un hotel de tranzit, ci un loc destinat organizarii diferitelor evenimente. Clujul este într-o continua expansiune, iar piata hoteliera locala nu poate satisface înca toate cerintele pietei. Estimam ca investitia de 10 milioane de euro în constructia West City Cluj va fi amortizata într-o perioada de sapte-opt ani”, spune Marius Bejan. Potrivit reprezentantilor West City Cluj, în prezent hotelul dispune de un numar de 40 de angajati.
Grupul Coratim este controlat de oamenii de afaceri clujeni Marius Bejan si Daniel Dumitras, care pana in prezent au mai investit in patru proiecte rezidentiale, un proiect de hale industriale in comuna Baciu si unul de spatii logistice in comuna Floresti.
Hotelul West City Cluj este situat in imediata apropiere a proiectului logistic Coratim din localitatea Floresti. Coratim a dezvoltat aici spatii de depozitare cu o suprafata totala de 15.000 mp, care in prezent sunt inchiriate in totalitate, iar investitia in acest proiect a fost de aproximativ 5 milioane de euro.
Conducerea Coratim a anuntat pentru urmatorii ani investitii în construirea unei cladiri de birouri cu o suprafata de 8.000 mp in Cluj-Napoca, a unui centru logistic in zona Tetarom, a unor imobile rezidentiale si a doua unitati hoteliere incadrate la trei si patru stele. Compania clujeana dezvolta o cifra de afaceri anuala de 5-6 milioane de euro.
Anul trecut, mai multe branduri importante, precum Continental sau Ramada, au anuntat ca intentioneaza sa dezvolte proiecte pe piata clujeana. De asemenea, dezvoltatorii Atrium Center Cluj, proiect care include un hotel de patru stele, sunt in discutii cu mai multi operatori hotelieri internationali, printre numele vehiculate pe piata fiind Hilton si Novotel.
Totodata, principalii jucatori din domeniul hotelier local spun ca în acest an piata va resimti o scadere de peste 15% fata de anul 2008. Daca anul trecut unitatile de cazare clujene au realizat vanzari totale de aproximativ 30 mil. euro, pentru acest an, hotelierii clujeni prognozeaza o valoare a pietei cuprinsa între 25-26 mil. euro. In primele doua luni ale acestui an, recesiunea economica a dus la închiderea a doua unitati de cazare din judetul Cluj cu o capacitate de 15-20 de camere fiecare.
In momentul de fata, în Cluj-Napoca exista 72 de unitati de cazare, dintre care 50 sunt hoteluri si 22 de pensiuni, care însumeaza în total 2.300 de camere. Potrivit Asociatiei Hotelierilor Clujeni (AHC), efectele negative ale crizei financiare globale au afectat piata hoteliera clujeana înca de la finele anului 2008, generand diminuari semnificative ale veniturilor încasate de hotelieri cuprinse între 10% si 20%. Gradul mediu de ocupare a hotelurilor clujene în ultimele trei luni a fost cuprins între 7% si 15%, în contextul în care peste 90% din turismul municipiului Cluj-Napoca este reprezentat de turismul de business.