Caderea zlotului ii trimite pe slovaci la cumparaturi in Polonia

Autor: Ciprian Valentin Botea 12.03.2009

Moneda euro este adapostul pe care guvernul de la Varsovia il cauta in fata actualei furtuni de pe piata valutara din Europa de Est. Dar polonezii beneficiaza deocamdata de deprecierea celei pe care o au deocamdata: zlotul.



Acest declin s-a rasfrant in mod pozitiv asupra regiunii muntilor Tatra din sudul Poloniei, aflata la granita cu Slovacia - tara care a adoptat in acest an moneda unica europeana. Desi in mod traditional polonezii treceau granita pentru a merge la schi si pentru a cumpara alcool ieftin din Slovacia, acum fluxul s-a inversat, regiunea sudica a Poloniei confruntandu-se cu un val de cumparatori slovaci, scrie International Herald Tribune.
Luna trecuta, 80% dintre clientii celor peste 2.000 de magazine improvizate aflate in afara orasului polonez Nowy Targ au fost slovaci. In principal, acestia cumpara produse precum haine si piese de mobilier. Dar unii au ajuns chiar sa-si cumpere automobile de aici, in mod ironic poate, in conditiile in care Slovacia si-a capatat in ultimii ani denumirea de "Detroit-ul Europei".
Cursa slovacilor catre magazinele poloneze este similara cu cea din Marea Britanie, unde declinul lirei streline a transformat Londra intr-o destinatie de cumparaturi pentru turistii bogati din zona euro. Multi dintre afaceristii polonezi sunt incantati de aceasta situatie. "Circa 20% din clientii nostri sunt slovaci", spune Edward Kutcha, care detine un dealer pentru mai multe marci de automobile in regiunea Podhale, de la granita cu Slovacia. Acesta spune, de exemplu, ca deprecierea zlotului i-a atras pe slovaci in Polonia pentru a cumpara masini Skoda, o marca ce isi are originea in fosta Cehoslovacie si care acum este detinuta de Volkswagen.
"Daca tendinta de depreciere a zlotului va continua", spune Kutcha, vanzarile catre slovaci ar putea compensa scaderea inregistrata pe piata locala, unde polonezii isi reduc cheltuielile pe fondul crizei economice.
Zlotul, aflat sub presiunea retragerii capitalurilor de catre investitorii straini, a pierdut 30% din valoare fata de euro de la jumatatea anului trecut incoace. Acum acesta se tranzactioneaza in jurul valorii de 4,75 unitati pentru un euro, nivel similar cu cel din 2004, cand Polonia, Slovacia si alte sase tari ex-comuniste au aderat la Uniunea Europeana.
Primarul din Nowy Targ, un oras cu 35.000 de locuitori situat in sudul Poloniei, spune ca se asteapta ca mult mai multi bani proveniti de la slovaci sa intre in tara. "Cred ca tranzactiile efectuate de cumparatorii slovaci au urcat cu 20-30%, dar lunile ianuarie si februarie prezinta intotdeauna o activitate mai scazuta. De aceea ma astept la cresteri mai semnificative in viitor", spune primarul Marek Fryzlewic.
In momentul in care un dealer auto din Nowy Targ a inceput sa comercializeze pentru prima data automobile Opel "primii doi clienti au fost slovaci", spune el, adaugand ca "acesta este modul in care regiunea poate profita".
Traditia pravaliilor improvizate din Novy Targ dateaza din secolul al XIV-lea, iar Fryzlewic spune ca orasul a beneficiat dintotdeauna de pozitia sa pe ruta comerciala nord-sud, pe unde Polonia importa vin din Ungaria si exporta sare, plumb si hering. Acum aceste pravalii se constituie intr-un adevarat centru comercial pentru necesitatile oamenilor moderni. "Am un copil mic, iar lucrurile pentru copii sunt foarte ieftine aici", spune Rastislav Kovalcik. "Unele lucruri au preturi cu 40% mai mici decat in Slovacia", a adaugat acesta.
Slovacia - a carei populatie de 5,5 milioane de locuitori este mica in comparatie cu cei 38 mil. locuitori ale Poloniei - este cea de-a saisprezecea tara membra a zonei euro si cea de-a patra care adopta moneda unica dintre cele zece care au aderat la blocul comunitar in 2004.
In acelasi timp, ingrijorat de stabilitatea pe termen lung a tarii, guvernul de centru dreapta al Poloniei a anuntat toamna trecuta ca va incerca sa accelereze procesul de adoptare a monedei unice, actiune ce ar putea avea loc in 2012. Iar odata cu inrautatirea conditiilor de pe pietele est-europene, guvernul de la Varsovia a anuntat in februarie ca a inceput deja negocieri neoficiale cu institutiile europene pentru a intra in mecanismul de preaderare (ERM II).
Cehia si Ungaria si-au accelerat de asemnea planurile de aderare la zona euro, desi putini economisti se asteapta ca cele trei tari sa adopte moneda unica inainte de 2013. Dar, in interiorul zonei euro, slovacii incep sa descopere pretul stabilitatii. Oficialii slovaci spun ca tara a inceput sa inregistreze o scadere a numarului de turisti, in conditiile in care a devenit prea scumpa pentru consumatorii din Cehia, Ungaria si Polonia.
"Toate monedele din regiune s-au depreciat dupa ce am adoptat euro", spune Peter Chudy, directorul executiv al asociatiei turistice din regiunea Tatra. "Aceasta inseamna ca serviciile sunt acum mai ieftine in Polonia decat in Slovacia", a adaugat el.
Daca tendinta va continua pana la sfarsitul lui martie, regiunea Tatra ar putea inregistra o scadere anuala a numarului de turisti de 30%. Aproximativ jumatate de milion de polonezi si 250.000 de cehi au vizitat Slovacia in 2007, potrivit datelor Agentiei Slovace de Turism.
Micile magazine din Sucha Hora, oras situat la granita cu Polonia, prosperau altadata comercializand bauturi alcoolice ieftine polonezilor. Acum, majoritatea masinilor care circula prin oras au numere de inmatriculare slovace.
Maria Skorusova, care si-a transformat o parte a casei dintr-un mic orasel slovac intr-un butic unde comercializa de la periute de dinti la alcool si bomboane, spune ca afacerea ei a avut de suferit in urma deprecierii zlotului.
"Polonezii vin si privesc pentru ca sunt obisnuiti sa-si faca cumparaturile in Slovacia", spune ea, adaugand ca "in momentul in care convertesc preturile in zloti ajung la concluzia ca nu e mai ieftin sa cumpere de aici".
Singurul client polonez din magazinul Mariei Skorusova, Miroslaw Jankowski, spune ca doar putine bauturi alcoolice sunt mai ieftine aici decat in Polonia. "Am cumparat patru sticle de bere si una de coniac, dar am venit in principal sa-mi vizitez prietenii", a precizat el.