Banca Angliei: Marea Britanie se indreapta catre o criza asemanatoare Marii Recesiuni

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 16.03.2009
Marea Britanie da semne ca se indreapta spre o recesiune asemanatoare celei din anii '30, a recunoscut pentru prima data oficialii Bancii Angliei.
Marea Britanie pare sa fie prinsa intr-o situatie in care din cauza scaderii valorii caselor familiile se afunda din ce in ce mai mult in datorii, se arata intr-un raport publicat de Banca Angliei, citat de The Telegraph.
Avertizarea va genera temeri serioase pentru ca exact cu acest gen de combinatie, dintre o scadere a preturilor si o crestere a datoriilor,
s-au confruntat Statele Unite in anii '30.
Banca, condusa de guvernatorul Mervyn King, se foloseste de raportul sau trimestrial pentru a scoate in evidenta riscul deflatiei. Desi evolutia preturilor este acum pozitiva, aceasta este asteptata sa devina negativa in urmatoarele luni. Banca se teme ca deflatia va fi dublata de o crestere a nivelului de indatorare, impovarand si mai mult familiile. Aceasta spune ca acest lucru va afecta serios familiile, in conditiile in care costul datoriilor lor va creste raportat la media preturilor din economie.
In raport, Banca Angliei sugereaza ca riscul este mai pronuntat in Marea Britanie pentru ca in aceasta tara exista o proportie ridicata de familii cu niveluri semnificative ale datoriilor, iar multe dintre ele au rate fixe la ipoteci, insemnand ca nu vor beneficia de reducerile de dobanda.
Volumul total al datoriilor personale ale britanicilor se ridica la 1.460 de miliarde de lire sterline (1.588 mld. euro), peste valoarea a ceea ce tara produce intr-un an. Volumul a inregistrat o crestere de 165% din 1997 si fiecare gospodarie are o datorie de aproximativ 60.000 de lire sterline in medie.
Raportul bancii va exercita presiune asupra lui Gordon Brown in sensul obtinerii unui acord cu privire la o strategie internationala de iesire din criza in momentul in care ii va gazdui pe liderii G-20 in Londra la inceputul lunii aprilie.
Raportul survine in conditiile in care cifrele ce vor fi publicate in aceasta saptamana sunt asteptate sa indice faptul ca numarul celor fara un loc de munca va atinge nivelul de doua milioane.
Banca a redus ratele dobanzii la aproape zero si s-a angajat sa vina cu 150 de miliarde de lire sterline pentru achizitionarea de datorii guvernamentale si corporatiste.
Exista speculatii ca primul-ministru britanic va folosi summitul G-20 ca pe o justificare pentru o serie de noi reduceri de taxe si majorari de cheltuieli in cadrul bugetului luna viitoare, desi multi economisti au avertizat ca in ciuda amplorii recesiunii pe care o are in fata Marea Britanie, trezoreria nu are capacitatea de a continua sa se imprumute.