Kindl, Uniqa: Trebuie sa reducem serios ponderea asigurarilor auto la Unita

Autor: Angela Placinta 18.03.2009

Austriecii de la Uniqa au injectat 45 mil. euro in Unita dupa preluare, iar acum pregatesc rebrandingul asiguratorului.



Strategia austriecilor de la Uniqa dupa preluarea Unita de la Vienna Insurance Group este sa reduca semnificativ ponderea asigurarilor auto in portofoliu si sa se dezvolte pe segmentul asigurarilor de sanatate, unde austriecii sunt lideri in tara de origine, dar si pe cel al asigurarilor pentru IMM si locuinte, a declarat Wolfgang Kindl, managing director al Uniqa International, responsabil de activitatea grupului in Romania.
"Trebuie sa reducem semnificativ ponderea asigurarilor auto in portofoliul Unita, probabil ca aceasta va scadea pana la 65% de la peste 80% in prezent. Vrem sa echilibram portofoliul prin cresterea pe non-auto, in special pe asigurari de sanatate, unde Uniqa este lider in Austria. Alte segmente vizate sunt asigurarile pentru IMM si cele de locuinte", spune austriacul Kindl intr-un interviu acordat ZF.
Reducerea ponderii asigurarilor auto este importanta in conditiile actuale de piata, cand vanzarile de masini noi scad rapid, ceea ce afecteaza businessul cu asigurari Casco. De asemenea, asiguratorii isi imbunatatesc profitabilitatea prin scaderea ponderii segmentului auto, deoarece aceasta activitate aduce pierderi semnificative. Un alt obiectiv pentru perioada urmatoare este dezvoltarea canalelor de distributie, in special a activitatii de bancassurance, unde Uniqa are un parteneriat cu Raiffeisen pe toate pietele in care activeaza.
Uniqa a investit recent 45 de milioane de euro in Unita printr-o majorare de capital, iar acum pregateste procesul de rebranding, in urma caruia asiguratorul va lua numele actionarului majoritar. Procesul va incepe in prima jumatate a acestui an si va costa cateva milioane de euro.
Pe piata locala exista insa deja o companie care are brandul Uniqa in nume, si anume Astra-Uniqa, la care austriecii detin 27% din actiuni, iar actionar majoritar este omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul companiei Nova Trade, cu un pachet de circa 70%.
Austriecii au cumparat actiunile Astra in 2005, iar in urmatorii doi-trei ani au incercat de mai multe ori sa preia pachetul majoritar al companiei, insa nu au ajuns la o intelegere cu Adamescu.
"Am incercat sa cumparam pachetul majoritar al Astra, iar apoi intreaga companie, dar vanzatorul si cumparatorul au de obicei interese diferite, asa ca nu am ajuns la un acord. Ne-a fost clar ca, daca nu cumparam Astra, trebuie sa cautam alta achizitie. Nu este un secret faptul ca am licitat pentru Asiban, dar pretul a fost prea ridicat pentru noi si ne-am retras."
Kindl spune ca Romania este una dintre cele mai importante piete de asigurari din regiune, iar tintele de achizitie din top zece sunt putine. Dupa achizitia Asiban, multi dintre investitorii care nu au reusit sa preia compania s-au indreptat spre Unita.
"Unita corespunde mai bine necesitatilor noastre strategice. A fost parte a unui grup austriac international mai multi ani si deja multe standarde din piata austriaca erau aplicate aici."
Dupa achizitia Unita in vara lui 2008, o tranzactie al carei pret nu a fost facut public, dar care este estimat la 190 de milioane de euro, austriecii au decis sa nu se mai implice in activitatea Astra, dar spun ca in prezent nu cauta "activ" un cumparator pentru pachetul lor de 27%. Cum vor functiona pe aceeasi piata doua companii care poarta numele Uniqa, Astra-Uniqa si Unita dupa rebranding?
"Domnul Adamescu stie de intentia noastra de rebranding inca din vara, iar acum purtam discutii pentru a rezolva aceasta problema. Dar este clar ca pe piata va exista o singura companie Uniqa 'originala'."
La sfarsitul anului trecut Adamescu declara ca austriecii au incalcat parteneriatul incheiat cu el in 2005 la preluarea pachetului de actiuni Astra, care prevedea ca orice miscare a Uniqa pe piata locala va fi facuta in acord cu omul de afaceri. Uniqa a spus insa ca nu mai are nicio obligatie fata de Adamescu.
Uniqa intentioneaza sa intre si pe piata asigurarilor de viata prin infiintarea unei companii, care ar putea obtine toate autorizatiile necesare pana in aprilie, potrivit unor declaratii anterioare ale oficialilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
"Pentru noi investitia in Romania este pe termen lung. Normal ca suntem afectati de criza, dar este o oportunitate importanta. Acum cream bazele pentru o dezvoltare sustinuta, nu doar in Romania, ci in toata regiunea", spune Kindl, precizand ca din 2005 incoace Uniqa a intrat pe noua piete noi.
In prezent, din conducerea Unita fac parte multi austrieci, insa Kindl afirma ca in doi-trei ani compania va fi condusa aproape numai de manageri locali, dupa ce se finalizeaza adaptarea acesteia la standardele grupului.