PLANETA ARTE / Ermitaj la Amsterdam

Autor: Daniel Nicolescu 18.03.2009

La Amsterdam, pe un polder marginit de apele somnoroase ale unui canal, isi va deschide portile o „extensie" a celebrului muzeu Ermitaj de la Sankt Petersburg. Intinsa pe o suprafata de 4.000 de metri patrati, expozitia propriu-zisa va ingadui Europei occidentale sa admire cele mai mari comori artistice ale Rusiei. Un parteneriat parafat, deocamdata, pentru o perioada de 20 de ani.



Pe 20 iunie 2009, Ermitaj Amsterdam isi va primi publicul intr-un urias si auster edificiuĀ situat in centrul orasului, iar cu prilejul inaugurarii, regina Beatrix il va ca oaspete de onoare pe presedintele rus Dmitri Medvedev. Muzeul a fost amenjat intr-un complex istoric, Amstelhof, asezat pe malul canalului Nieuwe Herengracht. Construit intre 1681 si 1683 ca azil de batrani (si ramas ca atare pana in zilele noastre, in momentul inceperii lucrarilor de reamenjare, cand aici erau adapostiti 600 de pensionari ai Bisericiii protestante), complexul a fost vizitat, se pare, de catre tarul Petru cel Mare in timpul unei vizite la Amsterdam. Lucrarile de renovare dedicate noii destinatii au costat aproximativ 40 de milioane de euro. Asta in timp ce muzeul-perla al Olandei, Rijksmuseum, se straduie sa-si termine propriile lucrari de renovare, dar nu izbuteste din pricina supracosturilor (in momentul de fata o singura zona muzeala este deschisa publicului – aripa Philips).
Ermitajul Amsterdam va fi deschis zilnic pana la ora 1 noaptea. In afara spatiului dedicat expozitiilor, ansamblul Amstelhof va dispune de un spatiu cu scop didactic (Neerlandia), destinat elevilor, de un restaurant (Neva) si de o cafenea (al caror design este semnat de Merkx & Girod), doua magazine-librarii, de un centru de studii, o sala de conferinte si un auditorium cu 400 de locuri, unde vor fi organizate concerte de muzica clasica. In miljocul cladirii, un patio-gradina conceput de peisagistul Michael van Gessel, va intampina oaspetii pentru momente de destindere in timpul verii. Din cei 15 euro, cat va costa biletul de intrare, 1 euro va merge la Sankt Petersburg, la muzeul-mama, unde va fi foloist pentru restaurarea operelor de arta din patrimoniu.
Cand, la 20 iunie, va fi intins covorul rosu pe malul canalului, oaspetii vor putea vizita cea dintai selectie expozitionala, intitulata „Viata la curtea Rusiei", care are drept tema ceremoniile oficiale din secolul al XIX-lea de la curtea tarului, ilustrate cu circa 1.800 de obiecte (tablouri, costume, mobilier, vesela, argintarie). Expozitia va fi deschisa pana ianuarie 2010, fiind prima dintr-o serie care va continua cu colectiile moderne, oranduite in jurul a trei mari nume: Matisse, Braque si Picasso. In fiecare an sunt proiectate doua expozitii temporare.
Spectacolul de deschidere (care va dura, neintrerupt, aproape 30 de ore) va debuta cu festivalul Noptile albe si va propune, pe langa focuri de artificii, concerte si spectacole de gala. O sarbatoare artistica de exceptie, contaminanta, care va polariza atentia intregii Europe culturale si din care va lipsi doar aurora boreala.