RASDAQ explodeaza din nou. Nimeni nu vrea sa piarda startul

Autor: Adrian Ionut Cojocar 19.03.2009

Unele dintre actiunile listate pe piata RASDAQ au inregistrat in ultimele zile aprecieri consecutive cu maximul permis pe parcursul unei sedinte, evolutie pusa de brokeri pe seama faptului ca investitorii care asteptau revenirea Bursei nu vor sa rateze acest moment, punand presiune pe cotatii.



"Era un comportament previzibil ca revenirea sa fie una brusca pentru ca toti doresc sa participe la start. Sunt investitori care pana acum au stat si au asteptat pe cash pentru a prinde minimele, iar pe termen scurt psihologia investitorilor s-a schimbat la 180%", spune Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Cresterea inregistrata in aceasta luna de piata americana, dar si de bursele europene a convins pe unii investitori ca este un moment propice pentru a intra la cumparare, spun brokerii.
Actiunile producatorului de caramizi Ceramica Iasi (CERE) au castigat numai in ultimele doua sedinte 40% in valoare, cele ale producatorului de generatoare de aburi Vulcan Bucuresti (VULC) au urcat cu 43%, in ciuda faptului ca nu au existat stiri importante in ultima perioada care sa influenteze semnificativ activitatea companiilor.
O evolutie similara au consemnat si titlurile producatorului de aparate electrocasnice Electroarges din Curtea de Arges (ELGS), care in ultima saptamana s-au apreciat de 2,2 ori, dupa ce ieri au sarit cu maximul permis pe parcursul unei sedinte, dupa o apreciere de 20%.
Actiunile producatorului de materiale de constructii Cars Tarnaveni (CARS) au crescut numai ieri cu 127%, in urma unor tranzactii ceva mai importante, de circa 58.400 de euro (251.000 de lei), insa au inchis sedinta pe minus.
Desi au afisat cresteri importante, avansurile din ultimele zile abia au acoperit scaderile inregistrate de acestea de la inceputul acestui an, unele dintre ele revenind pentru prima data pe plus in 2009. In 2008, majoritatea titlurilor de pe piata RASDAQ s-au depreciat de cateva ori.
"Totul este numai psihologie, care s-a dovedit a fi mai importanta decat orice analiza fundamentala. Asistam la un val de optimism care reuseste sa preia controlul in fata pesimismului de pana acum. Actiunile pana acum abandonate devin foarte atragatoare desi din punctul de vedere al companiilor nu s-a schimbat nimic in acest timp", spune Mihai Chisu.
Titlurile producatorului de bauturi alcoolice Zarea Bucuresti (ZARE) au sarit ieri cu aproape 60%, maximul de variatie permis pe parcursul unei sedinte, dupa ce compania si-a reevaluat la finele anului trecut activele, cladiri si terenuri, din care a obtinut un castig de circa 77,9 mil. lei (19,4 mil. euro). Valoarea acestora la 31 decembrie 2008 era de 94,3 mil. lei (23,5 mil. euro).
"Eu cred ca este o revenire care are ceva forta, dar sa nu ne gandim ca n-or sa fie si corectii. Cel mai important lucru pentru mine in acest moment este ca scaderile ce vor urma dupa aceste cresteri sa nu fie mai mari decat cresterea din aceasta perioada", considera Chisu.