UniCredit incearca sa-si echilibreze raportul dintre resursele atrase local si creditele acordate

Autor: Liviu Chiru 23.03.2009

UniCredit Tiriac Bank a accelerat puternic pe economisire in ultimul trimestru, cand depozitele atrase au urcat cu 16% fata de trimestrul anterior, in timp ce la nivelul sistemului cresterea a fost mult mai mica, de 1,1%.



Si pe partea de creditare banca a inregistrat o crestere in ultimul trimestru, desi marginala, cu numai 0,75 - insa in acelasi timp la nivelul sistemului s-a inregistrat o contractie a soldului imprumuturilor cu 1,7%, daca se elimina impactul aprecierii euro fata de leu asupra portofoliului de finantari in valuta.

In primul trimestru din 2008 banca crescuse mai incet decat piata atat pe creditare, cat si pe economisire. In trimestrul al doilea a crescut mai repede pe creditare, in timp ce pe partea de economisire a scazut, iar din toamna a inceput sa creasca mai repede decat piata pe ambele sectoare. 
Totusi, la nivelul intregului an, banca a crescut mai puternic pe creditare decat pe economisire, astfel ca dezechillibrul dintre creditele acordate si depozitele atrase s-a accentuat.
Stanislav Georgiev, directorul financiar (CFO) al UniCredit Tiriac, a explicat ca raportul credite/depozite a coborat de la 145% la sfarsitul anului trecut la 135% in prezent. La nivelul sistemului bancar, raportul era de 131% la sfarsitul anului trecut. Majoritatea bancilor s-au angajat inca din toamna trecuta intr-o lupta pentru intarirea bazei locale de finantare, in conditiile in care a devenit mult mai dificil pentru actionarii lor sa le asigure acces la fonduri ieftine. Unii jucatori, care au mers agresiv pe creditare in anii trecuti, ajung sa aiba in bilanturi un raport intre credite si depozite de 200%-300% sau chiar mai mult.
Georgiev spune ca, cel putin in cazul UniCredit Tiriac, cea mai mare parte din dezechilibrul credite/depozite este acoperit prin fonduri atrase de la banca-mama, astfel ca riscul aparitiei unor sincope in finantarea portofoliului este foarte mic.
Pe zona de corporate, UniCredit a ajuns la sfarsitul anului trecut la credite de 11,9 miliarde de lei (2,99 miliarde de euro), din care 1,1 miliarde erau insa inregistrate in bilantul Bank Austria, actionarul sau majoritar. La sfarsitul lui 2007 soldul creditelor externalizate era de 0,8 miliarde de euro. Banca pastra astfel in decembrie in bilantul propriu credite corporate de aproape 1,9 miliarde de euro, la un sold al depozitelor atrase pe acest segment de 1,2 miliarde de euro. Diferenta intre sursele atrase si cele imprumutate pe acest segment a urcat astfel la 0,7 mld. de euro, fata de 0,5 mld. euro in decembrie 2007.
Pe zona de retail, creditele au urcat cu 53% in lei, pana la 4,9 miliarde de lei (1,23 miliarde de euro). In acest timp depozitele au urcat cu doar 8%, pana la 3,8 miliarde de lei (0,95 miliarde de euro). Daca la sfarsitul lui 2007 banca avea un exces de lichiditati pe zona de retail, in decembrie trecut ajunsese la un deficit de echivalentul a circa 280 de milioane de euro.
Evolutia a fost determinata de cresterea substantiala a creditarii pe zona clientilor individuali, in timp ce depozitele atrase au urcat mult mai incet. Pe segmentul firmelor mici si mijlocii banca inregistreaza in continuare un exces de lichiditati, desi mult mai ingust decat in urma cu un an.
UniCredit Tiriac a aplicat de anul trecut o strategie de crestere mai rapida pe creditare, pentru a recupera terenul pierdut in anii in care s-a derulat consolidarea succesiva dintre HVB Bank, Banca Tiriac si ulterior UniCredit Romania. In 2008 banca a deschis peste 100 de agentii, ajungand la o retea de 242 de unitati.
In noiembrie a devenit operationala si o subsidiara specializata in vanzarea de credite de consum, dezvoltarea unei oferte pentru retailul de masa fiind parte din strategia de dezvoltare pe plan local a UniCredit.
Vezi si pagina 17