In Top MBA The Economist, scolile de business europene sunt mai bune decat cele americane

Autor: Adelina Mihai 23.03.2009

Daca in urma sondajului realizat de cotidianul Financial Times cele mai bune scoli de business proveneau din SUA, potrivit editiei din 2008 a topului MBA al publicatiei britanice The Economist, primele zece pozitii sunt dominate de scolile de afaceri europene.



International Institute for Management Development (IMD) este cel mai bine cotata institutie din lume care ofera programe de MBA full-time, conform celui mai recent top al programelor de MBA realizat de cotidianul britanic The Economist.
Este pentru prima data cand scoala elvetiana de business intra pe primul loc in clasament, dupa ce a devansat scoala americana Graduate School of Business din cadrul Universitatii din Chicago, care a trecut pe locul trei in clasament. Pozitia secunda in topul The Economist este ocupata de scoala de business spaniola IESE.
La cel mai bun program de MBA din lume, oferit de scoala elvetiana IMD, aplica anual 90 de studenti cu varste cuprinse intre 28 si 33 de ani, din care 97% sunt studenti straini, o pondere mai mare avand cei care provin din tarile din afara Europei. Programul are o durata de 11 luni si un cost total de aproximativ 48.000 de dolari, in conditiile in care costurile de cazare in afara campusului universitar ajung pana la 11.000 de dolari.
In ceea ce priveste calitatea studentilor pregatiti, pe primul loc se afla programul de MBA oferit de Henley Business School din cadrul University of Reading din Marea Britanie, care costa 66.000 de dolari pentru rezidenti, la care se adauga 14.400 de dolari pentru cazare, in cazul studentilor straini. Programul se afla pe locul 20 in topul celor mai bune programe de MBA din clasamentul realizat de The Economist.
Unul din motivele pentru care scoala elvetiana de business IMD are cel mai mare succes este ca ofera oportunitati in cariera in cele mai cautate zone geografice. Studentii acestei scoli se pot astepta la un salariu de baza de 10.800 de dolari pe luna dupa absolvire, comparativ cu salariile de dinainte de absolvirea programului de MBA, cand castigau circa 6.600 de dolari lunar.
Anul trecut a adus insa o amortizare in ceea ce priveste salariile absolventilor de MBA. Absolventii scolii Columbia din New York, de exemplu, au raportat un salariu mediu de 8.900 de dolari pe luna, pe cand absolventii London Business School se pot astepta la un venit lunar de 10.000 de dolari. Insa in conditiile economice actuale, in care criza economica conduce la disponibilizari in centrele financiare din toata lumea, acestea ar putea fi cele mai bune valori ale salariilor pe care le vor obtine absolventii scolilor de business pentru o vreme.
Industria de servicii financiare concureaza cu firmele de consultanta in activitatile de recrutare a absolventilor de MBA, oferindu-le pachete salariale foarte mari.
Insa odata cu esecurile financicare recente, o multime de bancheri valorosi au ramas brusc fara loc de munca si este posibil ca actualii studenti sa se trezeasca dupa absolvire intr-o piata in care "cumparatorii" fac regula, iar salariile vor incepe sa reflecte acest lucru.
Unul din principalele motive pentru care respondentii au ales sa urmeze un program de MBA a fost acela ca deschide noi oportunitati in cariera. La scoala de business IMD, de exemplu, 99% din studenti au fost angajati intr-o perioada de trei luni dupa absolvire. Scolile europene de business se descurca bine si in ceea ce priveste partea de relationare, pentru ca reunesc cei mai multi studenti straini.
Scoala de afaceri IE, de exemplu, are asociatii ale absolventilor in 49 de tari. Prin contrast, multi dintre absolventii scolilor americane de business nu au mai mult de o filiala a asociatiilor in alte state. 
Pe de alta parte, scolile americane de business sunt mult mai bune decat cele europene in ceea ce priveste mentinerea unei baze de date active cu absolventii dupa terminarea programului.
De exemplu, scoala Wharton din cadrul University of Pennsylvania, considerata cea mai buna scoala de business din lume potrivit topului realizat de Financial Times, are o baza de date cu peste 80.000 de absolventi activi, iar scoala Stern din New York are peste 50.000 de absolventi care inca mentin legatura cu universitatea.
 
 
Cine sunt primele trei scoli de business in clasamentul The Economist
 
IMD este o scoala de business infiintata in 1990, in urma fuziunii altor doua scoli de business: IMI, fondata in Geneva in 1946 si IMEDE, fondata in orasul Lausanne in 1957 de catre Nestle. Principiul dupa care functioneaza scoala de business este ca numarul de studenti trebuie sa fie redus pentru ca rezultatele sa fie tot mai bune, la programele de MBA participand, de regula, maximum 90 de studenti. Celebrul decan al facultatii Peter Lorange s-a retras la inceputul anului 2008, fiind inlocuit de John R. Wells.
 
IESE Business School este una dintre cele mai vechi institutii de educatie in managementul financiar, infiintata in anul 1958. Scoala este renumita pentru faptul ca a creat aliante in zone-cheie precum America Latina, China si Europa de Est. De asemenea, institutia pune la dispozitie doua campusuri, unul langa Madrid si unul in Barcelona, unde au loc programele de MBA full-time. La fel ca si universitatea-mama, Navarra, IESE este o institutie a organizatiei religioase de ordin catolic Opus Dei.
 
Graduate School of Business, scoala de afaceri din cadrul Universitatii din Chicago, este cea de-a doua scoala de business ca vechime din SUA, fiind infiintata in anul 1898. Scoala si-a castigat prestigiul de-a lungul timpului pentru cercetare, pregatirea scolara si pentru abilitatile de predare in educatia de business. De pe bancile scolii au iesit sase laureati ai Premiului Nobel - mai multi decat oricare alta scoala de business din lume. Scoala are 1.100 de studenti pentru programele de MBA full time, 1.400 de studenti pentru programele MBA desfasurate in fiecare seara si in weekend, precum si 480 pentru programe de Executive MBA. Finantele sunt cele mai solicitate cursuri la Universitatea din Chicago, care are si cel mai mare numar de restantieri, desi si alte zone, precum marketingul si antreprenoriatul, sunt la foarte mare cautare.