Scaderea exporturilor preseaza asupra industriei cehe

Autor: Daria Macovei 23.03.2009
Productia industriala a Cehiei a inregistrat in ianuarie cea mai semnificativa scadere din ultimii 16 ani, pe fondul crizei financiare globale care a generat o reducere a cererii pe pietele internationale majore in cazul unor bunuri de export importante precum automobilele, scrie Bloomberg.
Rata productiei industriale a scazut cu 23,3%, dupa ce in decembrie inregistrase o reducere cu 12,8%, potrivit oficiului de statistica de la Praga. Productia raportata este cea mai scazuta de la destramarea Cehoslovaciei in ianuarie 1993 pana in prezent. Companiile din Cehia sunt tot mai mult afectate de declinul economic prin care trece zona euro, principala lor piata de desfacere, astfel ca Ministerul de Finante si banca centrala a tarii si-au redus estimarile pentru 2009 privind evolutia economiei locale. Economia Cehiei s-ar putea contracta cu aproape 2%, a declarat intr-un interviu Zdenek Tuma, guvernatorul bancii centrale din Praga.
„Scaderea productiei industriale nu face decat sa intareasca si mai mult teama ca economia s-ar putea contracta cu 3-4% in acest an", potrivit lui Vojtech Benda, economist-sef la ING Wholesale Banking in Praga.
„Pentru banca centrala, reducerea productiei reprezinta un motiv foarte bun pentru a opera o alta scadere a dobanzilor, care ar putea fi stabilita dupa sedinta de joi", a mai declarat Benda. Vanzarile din sectorul industrial al Cehiei au scazut cu 21,1% in ianuarie fata de anul trecut, dupa ce in decembrie inregistrasera o reducere cu 11,4%, potrivit oficiului ceh de statistica.
Si Lituania a raportat o scadere cu 15,3% a productiei industriale in luna februarie, cea mai importanta inregistrata in ultimii noua ani, pe fondul recesiunii tot mai profunde cu care se confrunta tara. In ianuarie, productia industriala a Lituaniei a scazut cu aproape 5,6%, potrivit oficiului de statistica de la Vilnius, dupa ce in ultimul trimestru al lui 2008 economia tarii s-a contractat cu 2%.