Sefii SocGen renunta la optiunile de cumparare de actiuni

Autor: Andreea Neferu 23.03.2009
Société Générale, cea de-a treia banca din Franta ca marime si un jucator important pe piata romaneasca, a cedat presiunii politice si publice cu privire la remunerarea executivilor, patru dintre sefii bancii, printre care si presedintele Daniel Bouton si directorul executiv Frederic Oudea, renuntand la optiunile de cumparare de actiuni pe care si le-au acordat la inceputul lunii, scrie Financial Times.
Intr-o scrisoare adresata angajatilor, conducerea bancii a admis ca intentia de a acorda 150.000 de astfel de optiuni lui Oudea, 70.000 lui Bouton si cate 50.000 celor doi adjuncti ai directorului executiv a starnit un val de „indignare" publica.
Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a declarat vineri ca demersul bancii este „scandalos" in conditiile in care Société Générale a solicitat ajutor de la stat pentru a face fata crizei financiare. Controversa actuala survine pe fondul criticilor aspre cu privire la remunerarea executivilor din sectorul financiar mondial, dupa ce guvernele si bancile centrale au pus la bataie sute de miliarde de dolari pentru a sprijini institutiile financiare.
Problema este destul de sensibila in special in Franta, unde opinia publica este refractara cu privire la activitatile companiilor chiar si in perioade de crestere economica.
Société Générale, care a primit o finantare de 1,7 mld. euro din partea guvernului de la Paris si ar urma sa obtina o a doua transa de ajutor de la stat, a oferit celor patru directori dreptul de a achizitiona actiuni la pretul de 24,45 euro/titlu, cu 16% mai mic fata de pretul de 29,25 euro stabilit la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri.
Situatia reprezinta un nou impas pentru Société Générale, dupa ce anul trecut banca a fost afectata de o frauda de 5 mld. euro in urma careia Bouton a fost nevoit sa renunte la functia de director executiv. In 2008, Bouton a obtinut un salariu de baza de 700.000 de euro, in timp ce Oudea a primit 850.000 de euro.