ARACO: Daca platile de la stat continua sa intarzie, 35% din firme intra in faliment

Autor: Catalin Lupoaie 23.03.2009
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) spune ca circa 30-35% din firmele din constructii ar putea intra in faliment daca Guvernul nu va plati creantele aferente anului 2008, precum si facturile pentru lucrarile din 2009.
In cazul in care banii nu vor ajunge in urmatoarea perioada la constructori, ARACO intentioneaza sa actioneze in judecata Guvernul, la cererea celor 1.300 de membri pe care ii reprezinta.
„Am primit solicitari din partea membrilor ARACO pentru a actiona in judecata statul in vederea recuperarii creantelor, dar nu s-a stabilit inca daca acest demers se va face la nivel de ramura sau la nivelul industriei de prestari servicii", a declarat ieri Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. El a adaugat ca premierul Emil Boc a spus ca 90% din creante s-au platit, insa doar 55-60% din firme au primit banii. „Fondurile au ajuns la institutiile de stat si administratia locala si sunt blocate aici. Situatia afecteaza echilibrele financiare ale firmelor si genereaza progresiv falimente in acest sector", a spus Plosceanu.
Potrivit ARACO, statul are datorii de circa doua miliarde euro catre firmele de prestari servicii, din care aproximativ 1,2-1,3 miliarde euro catre companiile de constructii. Sumele urma sa fie platite firmelor de constructii pana la data de 15 martie, fiind vorba de restante de sase-opt luni.
De altfel, piata de constructii ar putea sa scada cu 10% in 2009, fata de nivelul de 14,3 miliarde de euro de anul trecut (circa 10% din PIB), pe fondul crizei economice si al lipsei finantarii pentru derularea proiectelor, mai ales ca in primele trei luni lucrarile de constructii au fost mai mult blocate.
In primul trimestru numarul falimentelor din constructii a crescut cu circa 20% fata de aceeasi perioada a anului precedent. „In cazul in care intarzierea platilor de la stat va continua, iar bancile vor mentine blocata piata creditarii, circa 70.000-75.000 de muncitori din constructii vor fi disponibilizati", spune Plosceanu.
ARACO a cerut Guvernului in regim de urgenta, adica in termen de o luna, finalizarea imediata a platilor aferente anului 2008, publicarea de catre ministerele de resort a resurselor financiare disponibile pentru proiectele in derulare si calendarul licitatiilor, acceptarea platii TVA la incasarea facturilor si nu in avans, la facturare. In plus, ARACO doreste modificarea urgenta a legislatiei achizitiilor publice cu accent pe modul de desfasurare a licitatiilor si a decontarii lucrarilor prin ajustare dinamica in cursul desfasurarii lucrarilor, in functie de evolutia cursului de schimb.
„Foarte multe licitatii au fost castigate la preturi de dumping, la circa 60% din valoarea lucrarilor, de catre companii de constructii sustinute politic. In plus, la unele licitatii au fost avantajate companiile straine, pentru ca se cere experienta similara pentru proiecte care nu au fost facute niciodata in Romania (n.r.- statii de epurare). Nici daca s-ar uni toate companiile din Romania nu ar putea castiga o astfel de licitatie, organizata cu dedicatie", spune Adrian Florescu, vicepresedintele ARACO.