Divizia financiara trage in jos ratingul General Electric

Autor: Daria Macovei 24.03.2009
Agentia de evaluare financiara Moody’s a scazut ratingul grupului american General Electric de la „AAA", dupa ce compania detinuse acest rating timp de 42 de ani, si a cerut executivilor producatorului sa ofere garantii ca divizia financiara a GE va obtine profit in 2009, scrie Financial Times.
Aceasta actiune era previzibila dupa ce in aceasta luna agentia rivala Standard & Poor’s a decis sa reduca ratingul companiei americane cu o treapta, la „AA+". Cei de la Moody’s au redus insa ratingul General Electric cu doua trepte, de la „AAA" la „AA2", motivand decizia luata prin faptul ca perioada de criza financiara a dus la majorarea riscurilor asociate cu GE Capital, divizia financiara a grupului american.
Agentia de rating, care din 1967 incoace a acordat General Electric doar ratingul „AAA", a avertizat si asupra faptului ca reducerea activelor contabile din portofoliul GE Capital, bazat in mare parte pe imprumuturile catre consumatori si cele pentru piata de real estate, ar putea cauza probleme companiei in 2009. „Moody’s considera ca GE Capital ar putea acumula pierderi in urmatoarele trimestre, pe masura ce incearca sa contracareze majorarea riscurilor legate de active", se arata intr-un comunicat al agentiei americane de evaluare financiara. Anuntul Moody’s survine la mai putin de o saptamana dupa ce conducerea General Electric a promis investitorilor ca divizia sa financiara va intra pe profit in primul trimestru si pe intreaga perioada a lui 2009. Scaderea ratingului GE nu va avea probabil efecte negative asupra costurilor de finantare ale companiei, insa indica faptul ca grupul american ar putea traversa o perioada destul de dificila.
In doar cateva luni Jeff Immelt, presedintele si directorul executiv al General Electric, a fost nevoit sa incalce doua dintre cele mai importante promisiuni pe care le facuse catre investitori: mentinerea nivelului dividendelor si pastrarea ratingului la „AAA".