Entuziasmul investitorilor de pe burse a disparut brusc

Autor: Catalina Apostoiu 24.03.2009
Actiunile europene si asiatice au inregistrat cresteri semnificative, indicele MSCI World atingand nivelul maxim din ultima luna, pe fondul speculatiilor potrivit carora planul administratiei Obama de eliminare a activelor toxice din bilanturile contabile ale bancilor va revigora economia.
In sedinta de ieri insa pietele de actiuni si-au temperat cresterile, inregistrand chiar scaderi in unele cazuri.
Actiunile Barclays si BNP Paribas se tranzationau spre finalul sedintei de ieri cu 4% sub nivelul din ziua precedenta, dupa ce luni au urcat cu peste 3,3% pe fondul anuntului Statelor Unite referitor la finalizarea planului de achizitionare de active cu probleme in valoare de 1.000 mld. dolari, scrie presa internationala.
Indicele MSCI World a avansat marti cu 0,16% dupa ce in sedinta precedenta urcase cu 0,7%, pana la 836,21. Indicele a castigat 21% din 9 martie incoace, dupa ce Citigroup, Bank of America si JP Morgan au anuntat rezultate pozitive pe primele doua luni ale acestui an, iar banca centrala americana a anuntat ca va achizitiona titluri guvernamentale in valoare de 300 mld. dolari pentru a pune capat celei mai profunde crize financiare postbelice.
Indicele bursier european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,4% din valoare, incheindu-si avansul inregistrat timp de patru zile consecutiv. Indicele MSCI Asia Pacific a inregistrat o scadere de 2,5% dupa ce luni se apreciase cu 1,9%.
Bursele americane au deschis sedinta de ieri in scadere, indicii Dow Jones si S&P 500 pierzand circa 1% din valoare. Indicele S&P 500 incheiase sedinta de luni in crestere cu 7,1% dupa ce trezoreria americana a anuntat ca programul de investitii public-private va utiliza 75, pana la 100 mld. dolari din programul TARP aprobat anul trecut.
Bursele americane au urcat dupa ce secretarul trezoreriei Timothy Geitnher si-a detaliat propunerile privitoare la constituirea unor parteneriate public-private pentru rezolvarea problemei activelor toxice din sistemul financiar, iar investitori importanti s-au angajat sa participe in cadrul programului. „Bancilor le va fi mai usor sa atraga capital pentru ca vor avea un bilant mai curat", a declarat Geithner.
In conditiile in care autoritatile americane sunt asteptate sa finalizeze analiza necesitatilor de capital ale bancilor pana la sfarsitul lunii viitoare, trezoreria ar putea fi nevoita sa atraga 750 mld. dolari sau mai mult pentru a compensa operatiunile de reducere a valorii contabile a activelor, spun analistii. Sarcina administratiei americane va deveni si mai dificila daca planul lui Geithner nu va da rezultate destul de rapid.
Tinta initiala a programului este de 500 mld. dolari, insa acesta ar putea fi extins la 1.000 mld. dolari, a anuntat administratia. Daca va reusi sa desemneze manageri de active care sa administreze fondurile ce vor achizitiona titlurile cu probleme, Geithner va avea succes acolo unde fostul secretar al trezoreriei Henry Paulson a esuat, comenteaza economistii. Geithner intentioneaza sa desemneze cinci manageri pana in mai. In acelasi timp, oficialii administratiei americane vor sa extinda programul TALF pentru a include titluri mai vechi, devalorizate.
Pe de alta parte, banca centrala americana ar putea avea in vizor titlurile de trezorerie cele mai noi si mai tranzactionate pentru achizitie in scopul maximizarii efectului reducerii costurilor de finantare pentru consumatori, conform strategilor JPMorgan Chase, UBS si Wrightson ICAP.
Randamentul obligatiunilor americane cu scadenta la 10 ani a urcat cu 0,12%, pana la 2,65% in urma anuntului Fed cu privire la planul de achizitionare de titluri de trezorerie.