Strategie: Immoeast isi scoate la vanzare proprietatile

Ziarul Financiar 25.03.2009
Fondul austriac de investitii Immoeast, care in urma cu doi ani facea achizitie dupa achizitie pe piata locala de real estate, urmeaza sa vanda o serie de active din portofoliu, inclusiv in Romania, unde valoarea de piata a proprietatilor era evaluata la peste un miliard de euro in cel mai recent raport financiar al companiei. Doar anul trecut austriecii au investit peste 400 mil. euro pe piata locala, iar in 2007 nivelul achizitiilor de mari dimensiuni realizate de Immoeast a depasit 600 mil. euro, potrivit Anuarului ZF "Top Tranzactii".
"Immoeast are de cateva saptamani un nou director a carui sarcina imediata este dezvoltarea unei strategii prin care sa decidem ce proprietati vom pastra in portofoliu si ce vom vinde. Pentru anumite proprietati in aceasta perioada pro-babil nu vom obtine sume prea mari, de aceea este posibil sa asteptam revenirea ciclului de crestere", a declarat la targul imobiliar MIPIM de la Cannes pentru ZF Edgar Rosenmayr (foto), directorul operational al Immoeast si unul dintre oamenii-cheie ai austriecilor in campania de achizitii de pe piata locala.
In perioada 2006 - inceputul anului 2008 Immoeast a fost cel mai activ cumparator de proprietati de pe piata locala, trecandu-si in portofoliu centrele comerciale Polus Center Cluj, Euromall Pitesi sau Armonia Center din Arad, precum si importante cladiri de birouri din Bucuresti, precum S-Park sau Victoria Park. In plus, Immoeast a semnat numeroase contracte de tip forward-purchase, prin care s-a angajat sa cumpere integral la finalizare proiecte precum West Gate Craiova, Gold Plaza Baia Mare sau Polus Center Constanta.
"Aceea era strategia de crestere a portofoliului la acea vreme. Observasem o buna oportunitate de crestere, dar criza financiara a schimbat me-diul complet. Unele achizitii nu s-au dovedit atat de atractive cum am presupus", a comentat Rosenmayr legat de politica de achizitii. In prezent, compania austriaca se afla in dificultate dupa ce valoarea portofoliului a scazut, iar actiunile s-au prabusit cu peste 90% fata de maxim, ducand valoarea de piata a companiei la circa 600-700 mil. euro.
"Daca proiectele dezvoltatorilor cu care avem parteneriate vor fi completate, le vom cumpara, asa cum ne-am asumat. Bancile se intorc incet la masa discutiilor. Am reinitiat discutiile cu bancile austriece, dar si cu banci locale si cu BERD pentru obtinerea finantarilor", a mai spus Rosenmayr.
Erste si RZB sunt doua dintre cele mai importante banci care au sustinut campaniile de achizitii ale Immoeast.