Romtelecom si Cosmote si-au dezvoltat baza de clienti, dar au ramas pe pierdere neta in 2008

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 29.03.2009
Veniturie Cosmote Romania, al treilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila, s-au dublat in 2008, la 311 mil. euro, pe fondul majorarii numarului de utilizatori cu 63%, la 5,894 milioane.
Veniturile anuale ale operatorului raman insa de aproximativ patru ori mai mici decat cele ale primilor doi jucatori de pe piata, Orange si Vodafone, in conditiile in care peste 80% din clientii Cosmote utilizeaza cartele preplatite, care genereaza incasari reduse.
Doar 19% din clientii Cosmote au abonament, in timp ce la Vodafone, spre exemplu, ponderea acestui tip de utilizatori era aproape dubla la finele anului trecut. Structura de abonati a Cosmote, precum si concurenta dura de pe piata au determinat chiar o scadere a venitului mediu pe utilizator al Cosmote, de la sase euro in 2007 la cinci euro anul trecut. In aceste conditii Orange, liderul pietei locale, a inregistrat intr-un singur trimestru din 2008 venituri mai mari decat Cosmote intr-un an.
Venitul mediu pe utilizator al Cosmote este afectat si de faptul ca operatorul nu are o licenta 3G si nu ofera astfel servicii de internet mobil - un segment in crestere, cu marje de profit mai mari decat cele de pe voce.
Cota de piata a Cosmote in functie de numarul de clienti a urcat la 23% in 2008, de la 16% in anul anterior, in timp ce cota de piata in functie de venituri a ajuns la 11%, potrivit datelor prezentate de companie. Veniturile post-paid (abonamente) au urcat cu 69% fata de trimestrul patru al anului anterior, iar incasarile in regim pre-paid (cartele preplatite) au urcat cu 88%, mai precizeaza operatorul.
Pe de alta parte, compania a inregistrat anul trecut primul profit operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA), in valoare de 22,5 mil. euro, fata de un rezultat negativ de 39,2 mil. euro cu un an in urma. Cu exceptia Romtelecom, niciun alt operator de pe piata nu anunta valoarea OIBDA.
„Anul 2008 a consemnat o continuare a succeselor inregistrate de Cosmote Romania si indeplinirea tuturor obiectivelor stabilite. Rezultatele pentru anul 2008 pozitioneaza Cosmote ca un jucator solid si in dezvoltare, care a reusit sa isi tripleze cota de piata comparativ cu anul 2006", a declarat Stefanos Theocharopoulos, CEO al Cosmote Romania.
„Cosmote a atins obiectivul de OIBDA pozitiv in al treilea an de la intrarea pe piata romaneasca, incadrandu-se in tintele stabilite odata cu lansarea, in pofida schimbarii dinamice a pietei", au spus si oficialii OTE.
In trimestrul al patrulea, veniturile Cosmote Romania au crescut de peste doua ori, de la 50,4 mil. euro la 107,7 mil. euro, iar OIBDA a fost pozitiv, de 12 mil. euro, fata de o pierdere de 11,8 milioane euro in ultimele trei luni din 2007. Cosmote Romania a inregistrat o pierdere operationala de 52,8 mil. euro anul trecut, fata de 88,3 milioane euro in 2007, in scadere cu 40,2%.
Si Romtelecom, companie controlata de asemenea de grupul OTE, a trecut pe pierderi anul trecut, inregistrand o pierdere operationala de 36,2 mil. euro, fata de un rezultat pozitiv de 8,1 mil. euro in 2007.
Seful companiei afirma insa ca operatorul este bine pregatit pentru contextul economic actual. „Rezultatele pe care le-am avut in anul 2008, atat din punctul de vedere al intaririi pozitiei Romtelecom intr-o piata foarte competitiva, cat si din punctul de vedere al cresterii eficientei operationale, reprezinta un fundament solid pentru a putea face fata provocarilor anului 2009 in noul context economic din Romania", a declarat, in comunicat, directorul general al companiei, Yorgos Ioannidis.
Grupul elen OTE mai controleaza in Romania si reteaua de magazine IT&C Germanos.
OTE detine un pachet de actiuni reprezentand 54,01% din capitalul social al Romtelecom, restul titlurilor revenind statului roman, care prin Ministerul Comunicatiilor controleaza o participatie de 45,99%.
In cadrul OTE, grupul german Deutsche Telekom detine un pachet de 25% plus o actiune din capital. Guido Kerkhoff, care raspunde in boardul Deutsche Telekom de operatiunile din Europa de Sud-Est, a intrat si in boardul OTE, a anuntat compania elena.
La nivel de grup, OTE a inregistrat in 2008 venituri de 6,4 miliarde euro, in urcare cu 1,4%, si un profit net de 601,8 milioane euro, cu 9,2% mai mic decat rezultatul de 662,6 mil. euro din anul anterior.