BCR Asigurari si-a redus cu 5% numarul angajatilor

Autor: Angela Placinta 30.03.2009
BCR Asigurari, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, si-a redus anul trecut numarul angajatilor cu aproape 5%, in conditiile in care a renuntat la vanzarea de asigurari de credite (risc financiar).
La sfarsitul anului trecut, asiguratorul, care ocupa pozitia a saptea pe piata, avea 1.247 de angajati, fata de 1.309 in 2007, ceea ce inseamna o scadere cu 62 a numarului de salariati. Cea mai mare parte din angajatii care au plecat din companie erau juristi.
„In urma renuntarii la vanzarea de asigurari de risc financiar, s-a trecut la eficientizarea activitatii serviciului juridic. Atunci cand vindeam aceste polite aveam juristi care se ocupau de recuperarea creditelor restante in toate sucursalele. In prezent avem juristi numai in sediul central si in sapte centre zonale, deoarece nu mai vindem polite de risc financiar. Am redefinit structura serviciului juridic pentru ca acum eficienta este cuvantul de ordine", a declarat Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari.
Asigurarile de risc financiar (de credite) sunt polite cumparate de banci si alte institutii financiare pentru a se proteja impotriva riscului de nerambursare a imprumuturilor acordate. Compania a renuntat la aceasta linie de business in aprilie 2007, cand era liderul acestei piete. BCR Asigurari este controlata de austriecii de la Vienna Insurance Group si a inregistrat anul trecut afaceri de 543,5 milioane de lei (167,8 milioane de euro), in scadere cu 3% fata de 2007.
 
600 de angajati BCR impart dividende de 600.000 de euro
Financiara SA, societatea de investitii a Bancii Comerciale Romane, a inregistrat anul trecut o crestere de peste 40 de ori a profitului net, pana la 89,7 milioane de lei (24,4 mil. euro), ca urmare a vanzarii participatiei detinute la BCR Asigurari, potrivit Mediafax. In 2007 societatea a obtinut un castig de 2,2 milioane de lei (0,7 mil. euro). Financiara SA a detinut circa 23% din capitalul BCR Asigurari, companie care a fost vanduta anul trecut de Erste catre Vienna Insurance Group, „la pachet" cu BCR Asigurari de Viata, pentru suma de 244 de milioane de euro. Profitul net al Financiara va fi distribuit actionarilor sub forma de dividende. BCR detine 97,1% din actiuni, iar restul de 2,9% le revin unui numar de aproape 600 de persoane fizice, angajati ai grupului BCR. Cei 600 de actionari persoane fizice vor incasa 2,6 milioane de lei (600.000 de euro), respectiv circa 4.300 de lei (1.000 de euro) in medie fiecare.