Clujana face încaltaminte cu brand de retail pentru Cora si Pink

Autor: Laurentiu Cotu 31.03.2009
Compania Clujana, producator local de încaltaminte, estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de 1,5 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu aproximativ 15% fata de anul trecut. In 2008, vanzarile companiei clujene au ajuns la 1,3 mil. euro.
„Realizarea obiectivelor propuse pentru acest an se bazeaza pe cresterea comenzilor care în momentul de fata depasesc capacitatea noastra de productie. Ne-am propus ca în acest an sa reducem semnificativ ponderea serviciilor realizate în sistem lohn si sa dezvoltam activitati proprii de productie atat pentru piata interna, cat si la export. Un prim pas în acest sens l-am facut prin semnarea unor contracte de colaborare cu supermarketurile Cora si Pink, clienti pentru care vom produce 2.000 de perechi de încaltaminte’’, a declarat pentru ZF Transilvania Ana Rus, directorul general al companiei Clujana.
Compania clujeana produce diferite tipuri de încaltaminte pentru femei, barbati, adolescenti sau copii. In urma încheierii unor contracte de colaborare, firma Clujana si-a extins anul trecut desfacerea marfurilor pe pietele din Transilvania, Banat si Maramures.
Compania Clujana a deschis anul trecut o reprezentanta în Bucuresti pentru clientii din sudul si sud-estul tarii, decizia de a deschide un punct de lucru în Bucuresti fiind aprobata de catre Consiliul Judetean Cluj, administratorul pachetului majoritar de actiuni al Clujana.
În ceea ce priveste strategiile de dezvoltare ale companiei pentru acest an, firma Clujana intentioneaza sa deschida pana la finele lunii aprilie un magazin de prezentare la Cluj.
Capacitatea de productie a companiei Clujana este în momentul de fata de 1.500 de perechi pe zi, dintre care 750 de perechi sunt talpuite. Anul trecut, capacitatea de productie a companiei clujene era de 1.200 de perechi pe zi. În 2008, fabrica din Cluj realiza lunar 20.000 de perechi de fete cusute, dintre care 14.000 de perechi încaltaminte finita, la o capacitate de productie de 82%.
Conducerea Clujana spunea anul trecut ca intentioneaza sa-si extinda activitatea în tara prin colaborarea cu diverse persoane juridice care doresc sa devina reprezentantii companiei. Firma clujeana produce încaltaminte în sistem lohn pentru Italia si Olanda.
Compania a fost înfiintata în anul 1911, sub denumirea de „Fabrica de Piele Fratii Renner&CO, iar în anul 1948 a fost trecuta în proprietatea statului. In anul 1999 are loc închiderea operationala a fabricii, iar din anul 2003 noii actionari hotarasc reluarea activitatii.
În 2003, Guvernul a decis trecerea pachetului de actiuni majoritar în proprietatea judetului Cluj si administrarea Consiliului Judetean. Datoria de 5 milioane de euro fata de stat a fost convertita în actiuni în 2004, AVAS devenind actionar majoritar, cu 80% din actiuni. Administrarea companiei a fost cedata apoi de catre AVAS catre Consiliul Judetean Cluj, care detine 93,16% din actiuni, 6,83% din actiuni fiind detinute de alti actionari. Clujana a fost înainte de anul 1989 una dintre cele mai importante fabrici de încaltaminte din Romania, în momentul de fata compania avand 328 de angajati, fata de 305 angajati în 2008.
In anii de glorie, peste 80% din productia fabricii era destinata exportului, iar întreaga nomenclatura comunista îsi comanda încaltamintea la Cluj. La începutul anilor ‘90, Clujana a importat 2.000 de tone de piele, în valoare de aproximativ trei milioane de dolari. Aceste piei au fost transformate în semifabricate din care s-au confectionat sute de mii de perechi de încaltaminte de slaba calitate, pentru care nu a existat cerere. 
In pofida încercarilor de „resuscitare” a fabricii, Clujana si-a restrans treptat activitatea, pentru ca în 1998 sa-si închida portile.