Romgaz se confrunta cu primele intarzieri la plata facturilor de catre clientii coporate

Autor: Roxana Petrescu 31.03.2009
Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias spune ca in primele doua luni ale anului, dar mai ales in perioada crizei gazelor rusesti, livrarile companiei s-au redus cu circa 13%, de la 1,32 miliarde de metri cubi la 1,16 miliarde de metri cubi.
Scaderea livrarilor a avut loc in perioada 7-16 ianuarie, adica exact in intervalul de timp in care Romania nu a mai primit gaze prin cei doi intermediari, respectiv WIEE si Imex Oil.
Aceasta scadere a livrarilor de gaze naturale a dus si la inregistrarea unei cifre de afaceri mai mici in primele doua luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2008, respectiv 654 de milioane de lei (152 mil. euro). Reprezentantii companiei nu au precizat insa ritmul de scadere fata de 2008.
Tot in acest interval, unii clienti ai companiei au inceput sa inregistreze restante la plata facturilor de gaze naturale.
„Clientii care au inceput sa inregistreze restante la plata sunt Amarad, GHCL Upsom Romania, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galati, CET Iasi si Termo Serv. In cazul unor clienti, s-au demarat procedurile de conciliere in vederea recuperarii sumelor restante, urmand sa se treaca, daca este cazul, la recuperarea sumelor in instanta", mai spun reprezentantii companiei.
Romgaz nu a publicat pana acum bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs, dar potrivit celor mai recente estimari venite din partea reprezentantilor companiei, veniturile ar urma sa inregistreze un usor regres. Pentru sfarsitul anului trecut, producatorul de gaze naturale estima o cifra de afaceri de 3,58 miliarde de lei (972,8 milioane de euro), in crestere cu 10% comparativ cu rezultatul din 2007, cand compania a raportat o cifra de afaceri de 3,27 mld. lei (980 mil. euro).
In ceea ce priveste profitul net, estimarile companiei prevedeau pentru anul trecut un castig de 664,1 milioane de lei (180 milioane de euro), in crestere cu 26% fata de profitul net obtinut in 2007 care a avut o valoare de 509,5 mil. lei (152,6 mil. euro).
Romgaz impreuna cu Petrom, cea mai mare companie din Romania, sunt cei mai importanti producatori de gaze de pe piata locala, care prin cantitatile extrase asigura circa 65% din consmul intern.
Restul gazelor provin exclusiv din Rusia, dar nu direct, ci prin doi intermediari agreati de producatorul rus de gaze Gazprom.
Imex Oil, companie inregistrata in Cipru, face parte din imperiul omului de afaceri rus Vitali Matsitski, care controleaza numeroase afaceri cu aluminiu, printre care se numara si combinatul Alro Slatina. Celalalt mare intermediar este WIEE, joint-venture intre rusii de la Gazprom si Wintershall, divizie a grupului german BASF.