Obama: Cea mai probabila solutie pentru GM si Chrysler, falimentul. A fost buna decizia de a ajuta companiile auto? Comentati aici

Ziarul Financiar 01.04.2009

Presedintele american Barack Obama considera ca un faliment negociat rapid ar putea fi o cale recomandabila cale pentru ca General Motors sa poata incepe restructurarea pentru a deveni un producator auto competitiv, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.

Obama este pregatit de asemenea sa lase Chrysler sa intre in procedura de faliment si sa o vanda pe bucati, in cazul in care producatorul auto nu va reusi sa formeze o alianta cu Fiat, au declarat membri ai Congresului american care au fost instiintati in legatura cu situatia celor doi producatori auto.

Presedintele american a oferit GM 60 de zile in care sa vina cu un program de reducere a costurilor si datoriilor mai bun decat cel prezentat luna trecuta. Falimentul "rapid si chirurgical" despre care vorbeste administratia Obama ar putea o optiune inevitabila, au declarat membrii Congresului.

Intrarea in procedura de faliment a GM ar putea duce la caderea imaginii GM, care in 2004 raporta profituri de 2,8 miliarde dolari iar in 1962 controla 51% din cota de piata din SUA.

In conditiile in care se va lua decizia de a baga cele doua companii in procedura de faliment, in ce masura au fost justificate ajutoarele financiare pe care acestea le-au primit in trecut de la guvernul american? Comentati aici.