Guvernul despre impozitul forfetar: Nu trebuie sa permitem firmelor un comportament "free rider". Comentati aici argumentele Executivului

Ziarul Financiar 05.04.2009

Ministerul Finantelor justifica introducerea impozitului minim sustinand ca statul nu trebuie sa incurajeze un comportament de tip “free rider”, respectiv obtinerea beneficiului fara a achita plata pretului acelui beneficiu.

 

Din analizele efectuate de Ministerul Finantelor Publice rezulta ca, la nivelul anului 2007, numarul societatilor care au declarat pierderi la nivelul anului 2007 a fost de 242.106 (39,2% din numarul total al societatilor inregistrate), in conditiile in care cifra de afaceri a acestor intreprinderi se ridica la nivelul de 134 miliarde lei.

Dintre activitatile desfasurate de acesti contribuabili o pondere mare la realizarea pierderii totale din economia nationala o au urmatoarele: tranzactiile imobiliare, comertul cu ridicata si amanuntul, industria alimentara si a bauturilor, hotelurile si restaurantele si activitatile de servicii prestate in principal intrepriderilor.

Din totalul de 617.525 de companii inregistrate, 2.000 asigura peste 85% dintre veniturile publice.