Raiffeisen a luat 1,75 mld. € de la stat

Autor: Bogdan Cojocaru 05.04.2009
Proprietarul Raiffeisen Bank, grupul Raiffeisen Zentralbank (RZB), al carui profit net a scazut cu aproape 95% in 2008 din cauza reducerii valorii activelor, a incheiat un acord cu statul austriac pentru obtinerea unei infuzii de capital de 1,75 miliarde euro.
Banca a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie ca a ajuns la un acord cu statul in privinta finantarii. Un comunicat emis de banca in acea perioada mentiona ca RZB doreste sa acceseze programul de sustinere a sistemului financiar, introdus de Austria in luna octombrie a anului trecut, cu fonduri de 15 miliarde de euro destinate recapitalizarii bancilor, pentru a preveni dezavantajele competitive in raport cu alte banci care beneficiaza de sprijinul statului.
Profitul net al RZB a scazut in 2008 cu 94%, la 48 de milioane de euro. Rezultatele reflecta pierderi de 1,66 miliarde de euro generate de expunerea avuta in Islanda si la Lehman Brothers. Banca este principalul actionar si furnizor de lichiditati al Raiffeisen International, al doilea mare creditor din Europa, dupa UniCredit.
Raiffeisen International a anuntat ca discuta cu RZB in legatura cu o injectie semnificativa de capital care sa nu afecteze participatiile actionarilor.
RZB a emis la inceputul lunii martie obligatiuni garantate de statul austriac in valoare de 1,25 miliarde de euro, cu scadenta la trei ani.
Raiffeisen International Bank este prezenta in Romania prin Raiffeisen Bank, Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment Romania si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.