Saint-Gobain controleaza jumatate din piata de sticla de constructii dupa investitii de 130 mil. euro

Autor: Catalin Lupoaie 07.04.2009
Gigantul francez Saint-Gobain, cu afaceri anuale de 44,8 mld. euro, care a investit pana in prezent 130 mil. euro intr-o fabrica de sticla la Calarasi, a ajuns la numai doi ani de la finalizarea fabricii sa controleze circa jumatate din piata de sticla float (pentru constructii) si afirma ca pe termen lung va continua sa investeasca pe piata locala.
Saint-Gobain, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din lume, a ajuns anul trecut la investitii de circa 220 mil. euro pe piata locala in cele noua companii cu care este prezent pe piata locala, cele mai mari investitii fiind atrase de Saint-Gobain Glass. Fabrica de la Calarasi, deschisa in februarie 2007, este una dintre cele mai mari investitii greenfield (de la zero) de pe piata locala de dupa '90.
"Saint-Gobain Glass detine in prezent aproape jumatate din piata de sticla float. Volumul de investitii pe care grupul Saint-Gobain le-a facut pana in prezent in fabrica de la Calarasi se ridica la aproximativ 130 de milioane de euro", a declarat Ovidiu Pascutiu, directorul comercial al Saint-Gobain Glass pe Europa de Sud-Est, care a fost recrutat de Saint-Gobain anul trecut si a lucrat anterior la Royal Bank din Canada. Piata locala de sticla pentru constructii a depasit anul trecut valoarea de 100 mil. euro, potrivit unor informatii din piata.
Ovidiu Pascutiu, directorul comercial al Saint-Gobain Glass pe Europa de Sud-Est: Investitiile programate pentru acest an in fabrica de la Calarasi sunt mai putin spectaculoase decat in anii trecutiFabrica are o capacitate de productie de peste 230.000 de tone de sticla pe an si detine un coater (o instalatie magnetronica pentru realizarea de sticle speciale) care are o capacitate de productie de 10 milioane de metri patrati.
 
Jumatate din productie la export
Saint-Gobain Glass, principala companie a grupului francez in Romania, exporta circa jumatate din productia de sticla din Romania in tari precum Serbia, Bulgaria, Moldova, Grecia sau Turcia, dar si in Egipt sau Liban. Francezii detin pe piata locala noua firme care exporta in total circa 30% din productia din Romania.
"Tinta grupului de a fi lider regional presupune in mod implicit exporturi masive de la facilitatile de productie din Romania. Aceste centre de productie au fost de la bun inceput gandite sa serveasca pietele din intreaga Europa de Sud-Est, pe langa piata romaneasca", explica Pascutiu.
Saint-Gobain Glass ar putea incepe anul acesta o noua investitie in cadrul fabricii de Calarasi intr-o linie de producere a sticlelor laminate in valoare de circa 10 milioane de euro. "Investitiile programate pentru acest an in fabrica de la Calarasi sunt mai putin spectaculoase decat in anii trecuti si vor fi legate de pregatirea tehnica si certificarea coaterului pentru producerea mai multor sticle cu valoare adaugata mare. Investitiile masive in partea de productie au fost realizate deja", afirma Pascutiu.
 
Afaceri de 220 de milioane de euro
Cifra de afaceri a grupului Saint-Gobain in Romania a crescut in 2008 cu circa 20%, pana la circa 220 mil. euro. "Anul trecut a fost unul foarte bun pentru piata constructiilor, iar cifra de afaceri la nivel consolidat a grupului Saint-Gobain in Romania a crescut cu circa 20%. Am resimtit efectele crizei in ultimul trimestru, mai ales la divizia de productie de sticla, unde vanzarile au inregistrat o scadere a ritmului de crestere fata de primele noua luni", a declarat Olivier Lluansi, directorul general al Saint-Gobain pentru Europa de Sud-Est.
Planurile Saint-Gobain de extindere pe termen lung includ constructia unei fabrici de abrazivi pentru constructii la Turda, extinderea fabricii de la Calarasi si a unitatii de productie de gips-carton de la Turda. "Strategia noastra pe termen lung pe piata romaneasca nu s-a schimbat. Vom continua sa dezvoltam companiile prin care suntem prezenti pe piata locala, insa anul acesta vom reduce ritmul de expansiune. Sectoarele rezidential si non-rezidential au in continuare potential de dezvoltare pe termen lung, avand in vedere deficitul de locuinte si de spatii de birouri de calitate", afirma Lluansi.
Francezii vor reduce insa volumul de investitii anul acesta, pe fondul crizei financiare, urmand sa reia investitiile cand piata constructiilor va reveni pe crestere. "Am amanat anumite proiecte de investitii pentru ca trebuie sa ne adaptam la conditiile pietei. Pentru anul acesta cea mai mare investitie va fi extinderea capacitatii de productie de gips-carton de la Turda", explica Lluansi.
 
Investitie amanata
Una dintre investitiile amanate este constructia unei fabrici de abrazivi pentru constructii la Turda, care urma sa deserveasca intreaga regiune de sud-est, insa reprezentantii companiei nu au precizat care era valoarea investitiei. "Vom relua investitia cand piata constructiilor va reveni pe crestere", a precizat Lluansi.
Potrivit lui Lluansi, primele trei luni au fost dificile si prefera sa nu faca previziuni pentru anul acesta. Piata constructiilor pe care activeaza Saint-Gobain depinde foarte mult de realuarea creditarii.
La nivel de grup, in Romania, Saint-Gobain are 1.100 de angajati, dintre care circa 250 de salariati sunt la fabrica de la Calarasi. Francezii opereaza in Romania prin intermediul a noua companii: Saint-Gobain Glass, Saint-Gobain Isover, Rigips Romania (unitati de productie la Turda), Saint-Gobain Weber Romania (producator de mortare si adezivi industriali), Saint-Gobain Conducte (Bucuresti), Saint-Gobain Abrazivi (Satu Mare), Saint-Gobain Brodrene Dahl (Tulcea), Ventistal Marine (Tulcea), MTI Impex (industria lemnului, Brasov).