Valmar, Porsche: Modificarile la Codul fiscal sunt total aberante

Autor: Alexandru Anghel 06.04.2009
Brent Valmar, directorul general al Porsche Romania, cel mai mare importator local de automobile, apreciaza ca propunerile de modificare a Codului fiscal vor afecta piata automobilelor noi prin favorizarea achizitiei de masini second hand si prin efectuarea reparatiilor tehnice in service-uri neautorizate.
Autoritatile propun ca doar 30% din cheltuielile generate de parcul auto al unei companii sa fie deductibile, ceea ce ar afecta retailul autovehiculelor noi, care a scazut deja cu mai mult de 60% in primele trei luni ale anului.
„Faptul ca nu se va mai permite deducerea cheltuielilor cu masinile de firma va favoriza reparatiile la colt de strada. Vom asista la un salt inapoi cu 20 de ani, iar toate investitiile in retelele autorizate de service si intruirea de pesonal se vor duce pe apa sambetei", a declarat Valmar.
El a adaugat ca adoptarea modificarilor la Codul fiscal va genera o gaura in bugetul de stat, intrucat se vor reduce incasarile de la unitatile economice afectate de aceste masuri. „Incasarea de TVA de la toate achizitionarile de masini noi va afecta principalii agenti economici."
Industria auto locala, care angajeaza circa 220.000 de oameni, a demarat in ultimele sase luni un program de restructurare important, odata cu reducerea vanzarilor de automobile la nivel european.
Primii care au realizat restructurari au fost producatorii de componente auto, care au renuntat la mii de oameni, urmati de Automobile Dacia, care nu a mai reinnoit contractele de munca pentru o parte a angajatilor, si dealerii de automobile care au renuntat la o parte din personalul de vanzari.
Potrivit statisticilor APIA, in lunile ianuarie si februarie vanzarile de automobile noi s-au redus la circa 16.000 de unitati, in scadere cu 61,8% fata de aceeasi perioada din 2008.