Vasile Iuga, PwC: Un management eficient poate evita blocajul financiar

Autor: Claudia Medrega 08.04.2009

Vasile Iuga, country managing partner al PricewaterhouseCoopers Romania, crede ca va trece destul de mult timp pana vom vedea o relansare economica si estimeaza ca multi dintre cei care au pornit acum pe cont propriu vor fi "inghititi".



Romania este si va fi afectata de criza economica, insa are resursele necesare pentru a o depasi, iar redresarea va depinde de agilitatea "actorilor" din diverse industrii, de rapiditatea cu care vor face schimbarile necesare in structura businessurilor, precum si de eficienta masurilor ce vizeaza recastigarea increderii consumatorilor, considera Vasile Iuga.
"Flexibilitatea este in aceasta perioada un element cheie. Cei care vor reusi sa-si mentina sau chiar sa-si creasca afacerile in perioada de criza sunt cei care au o foarte buna intelegere a tuturor proceselor organizationale, cunosc foarte bine piata si-i inteleg semnalele, au capacitatea si disponibilitatea de a lua astfel decizii informate", a declarat Iuga intr-un interviu acordat ZF.
El a explicat ca multe companii locale care au inregistrat cresteri spectaculoase ale cifrei de afaceri in ultimii doi-trei ani nu au inclus in strategii si masuri care sa le asigure o traversare optima a unei eventuale perioade de scadere. "Acestea sunt cele mai afectate si continua sa fie afectate pe masura ce contractele in derulare ajung la termen si intampina dificultati in incheierea altora, mai ales pentru ca nu au structuri eficiente de atragere de noi clienti. Erau preocupati mai degraba sa faca fata cresterii si se confruntau cu lipsa de personal talentat. Din aceasta perspectiva, as putea spune ca pentru multi o sa fie mai rau inainte sa fie mai bine."
 
Caderea Lehman Brothers, echivalentul tragediei de la 11 septembrie 2001
Romania a simtit impactul crizei incepand cu trimestrul al treilea din 2008, cand inca inregistra o crestere economica record, si a avut loc o trecere brusca de la o exuberanta exacerbata la o stare pronuntata de pesimism. "As face o paralela si as spune ca noi am simtit efectul '15 Septembrie', dupa caderea Lehman Brothers. Da, exact cum lumea s-a schimbat pentru totdeauna dupa 11 Septembrie 2001, s-a schimbat din nou, probabil tot pentru totdeauna, prin cutremurul produs pe pietele financiare dupa 15 Septembrie 2008."
Efectele crizei s-au transmis in lant dinspre Vest spre Est si cele mai afectate industrii au fost cele care se bazau foarte mult pe export. "As spune ca, din aceasta perspectiva, 'evolutia' crizei in Romania depinde foarte mult de masurile pe care le vor lua guvernele si organismele internationale pentru a restabili increderea consumatorilor, in special a celor din zona euro."
 
Asigurarea finantarii, cea mai mare provocare in 2009
Primele solutii macro-economice la care se apeleaza de obicei in economiile amenintate de recesiune sunt relaxarea politicii monetare si acordarea de stimulente fiscale.
Desi, in general, in conditii de recesiune, se asteapta o reglare "naturala" a inflatiei, o prea mare relaxare a politicii monetare nu este totusi indicata, in opinia lui Iuga. El apreciaza ca asigurarea finantarii va fi cu siguranta cea mai mare provocare anul acesta, amintind ca exista totusi semnale incurajatoare, in special in ceea ce priveste bancile.
In legatura cu creditele luate de companiile romanesti din strainatate, Iuga spune ca acestea sunt esalonate, astfel ca nu vor ajunge la scadenta in acelasi timp. "Si mai mult, imprumuturile sunt acordate pe baza unor analize privind soliditatea managementului si a planurilor de afaceri, a potentialului demonstrat al companiilor de a-si asigura un flux de numerar constant si de a plati dobanzile lunare. Prin urmare, un management eficient poate evita blocajul."
Din perspectiva fiscala, Iuga spune ca trebuie incurajate afacerile. "Am remarcat un fenomen interesant: potrivit ultimelor statistici, la sfarsitul anului trecut si in primele doua luni ale acestuia s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de noi firme inregistrate la Registrul Comertului. Multi dintre cei care nu si-au mai gasit locul, de exemplu, in imobiliare s-au indreptat spre dezvoltarea propriilor afaceri in alte domenii. Cred ca toata aceasta efervescenta poate pune bazele restabilirii optimismului. Si este necesar sa avem un anumit nivel de optimism."
 
Creste competitia in mediul de business
Totusi, Iuga crede ca va trece destul de mult timp pana vom vedea o adevarata relansare si estimeaza ca multi dintre cei care au pornit acum pe cont propriu vor fi "inghititi" sau se vor transforma. "Insa energiile pe care le mobilizeaza au sansa sa genereze crestere prin intensificarea competitiei in mediul de afaceri, in special in ceea ce priveste calitatea."
Iuga mai spune ca ar fi benefic pentru Romania sa se angajeze in accelerarea procesului de adoptare a monedei unice. Din aceasta perspectiva, el considera ca acordul cu UE si FMI da un semnal pozitiv si contribuie la stabilizarea cursului de schimb, iar respectarea conditiilor este o garantie si impune o disciplina in controlul deficitelor. Totodata, exista si resurse care pot fi atrase de pe piata interna, iar populatia si business-urile locale pot da dovada de solidaritate in eforturi pentru depasirea crizei.
La fel ca si celelalte economii din regiune, Romania ramane expusa la evolutiile din zona euro, prin exporturi. De asemenea, are nevoie sa-si finanteze deficitele, iar acordul cu FMI inseamna costuri ridicate, astfel ca va fi nevoie si de incurajarea comportamentului de economisire al populatiei, sustine Iuga. "Exista resurse care pot fi atrase pe plan intern si s-au facut deja pasi in acest sens prin oferte de dobanzi avantajoase. Spre sfarsitul anului trecut s-a inregistrat o scadere a increderii in institutiile financiare care a dus si la retragerea unor economii. Exista acum potential de revenire, pe masura ce se confirma soliditatea sistemului bancar."
PwC a inregistrat in anul fiscal trecut o cifra de afaceri de 60 de milioane de dolari, in timp ce numarul angajatilor companiei se ridica la 650 de persoane. Compania face parte din grupul Big 4 alaturi de Deloitte, Ernst&Young si KPMG.