Bonusuri de peste 800.000 € pentru sefii din energie

Autori: Roxana Petrescu , Alina Pahoncia 07.04.2009
Sefii companiilor din energie al caror actionar majoritar este Ministerul Economiei ar putea primi in acest an indemnizatii cumulate de 800.000 de euro anual pe baza contractelor de mandat, potrivit unui proiect de act normativ aflat in dezbatere publica pe site-ul ministerului.
Astfel, proiectul de buget al distribuitorului si furnizorului de energie Electrica prevede pentru acest an plata a 1,8 mil. lei (440.000 euro) pentru contracte de mandat, la Romgaz este prevazuta suma de 561.000 lei (135.000 euro), iar la Transgaz 397.000 lei (96.000 euro). La Conpet Ploiesti si Hidroelectrica, contractele de mandat sunt de 298.000 lei (71.000 de euro), respectiv 275.000 lei (65.500 de euro).
Reprezentantii Electrica au declarat ca pozitia denumita in buget „Contracte de mandat" se refera „la drepturile incluse in contractul de mandat negociat, confrom legii, cu directorul general pentru anul 2009, cat si la drepturile directorilor executivi care pe parcursul anului 2008 si-au desfasurat activitatea pe baza de contract de mandat". In ultima categorie intra 8 directori. Directorul general al Electrica este Ioan Folescu, care l-a inlocuit in functie, in ianuarie, pe Corneliu Stan, dupa schimbarea Guvernului.
„Castigul meu lunar este plafonat la nivelul unui sectretar de stat, adica 4.800 de lei, la care se mai adauga in jur de 400 de lei, sume provenite din alte consilii de administratie din care fac parte. Nu primesc nicio alta suma suplimentara acestor venituri", a declarat Folescu pentru ZF.
Potrivit Ordonantei de Urgenta 79/2008, „directorii generali/directorii asigura conducerea operatorilor economici prevazuti la art. 1 (regii autonome, societati si companii nationale si societati comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, precum si filialelor acestora - n.r.) in baza unui contract de mandat".
„Sumele din contractele de mandat reprezinta un bonus de performanta, care ia in calcul indicatori financiari precum cifra de afaceri si profitul, indicatori care trebuie urmati. Nu stiu sa se fi incheiat deocamdata vreun contract de mandat cu avizul ministrului, ci cu cel al consiliilor de administratie", a spus ieri ministrul economiei Adriean Videanu.
El a adaugat ca nu au fost inca aprobate bugetele companiilor aflate in portofoliul ministerului si ca situatia contractelor de mandat va fi analizata.
Radu Furnica, presedinte si CEO al Leaderhip Development Solutions, compania care reprezinta pe plan local gigantii din executive search Korn/Ferry, spune ca nu a auzit de venituri atat de mari in energie in mediul privat.
„Tot ce inseamna zona de industrie - cu exceptia petrolului - nu sunt domenii atat de glamorous (fascinante - n.r.) si nici nu sunt atat de bine platite. Un expat care lucreaza pentru o companie privata din energie castiga in jur de 10.000 de euro pe luna, cu bonusuri cu tot", afirma Furnica.