Treichl, seful Erste: Pietele bancare din Est cresteau foarte repede pentru ca erau subdezvoltate

Autor: Razvan Voican 07.04.2009
Ritmurile inalte de crestere ale pietelor bancare din Europa Centrala si de Est nu erau semnul unui exces, ci mai degraba rezultatul absentei totale a unor adevarate servicii bancare de retail pana in urma cu 5 sau 10 ani, a afirmat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar al BCR, la o conferinta bancara organizata la Londra.
"Din cei 14,2 milioane de clienti pe care Erste ii are in regiune, doar 314.000 au un credit ipotecar, valoarea medie a unui imprumut fiind de 33.000 de euro", spune Treichl pentru a arata nivelul inca redus de dezvoltare al bankingului de retail din regiune si al indatorarii clientelei.
Erste are subsidiare pe sapte piete din Europa Centrala si de Est: Cehia, Romania, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina - in ordinea marimii afacerilor.
Totusi, din punctul de vedere al numarului contractelor de credit ipotecar, BCR este de-abia pe locul al patrulea, cu circa 48.000 la sfarsitul lui 2008, jumatate din numarul inregistrat de Ceska Sporitelna si sub nivelul din Ungaria si Slovacia. Cat priveste valoarea medie a unui credit ipotecar, BCR se claseaza pe locul al cincilea impreuna cu filiala din Ungaria, cu circa 26.000 de euro.
Si dupa acest criteriu pe prima pozitie este Ceska Sporitelna, cu o valoare medie de 45.000 euro, urmata de Ucraina, cu 39.000 de euro, si Croatia, cu 37.000 euro. In aceste conditii, valoarea creditelor ipotecare acordate de BCR insuma 1,27 miliarde de euro la sfarsitul lui 2008, fata de 4,35 mld. euro la Ceska Sporitelna, 2,19 mld. euro la Erste Bank Ungaria si 1,66 mld. euro la Erste Slovacia.
In total, Ceska Sporitelna are circa 5,3 milioane de clienti, iar BCR peste 4 milioane, conform datelor Erste Group. In cazul cotelor de piata la creditul de retail, banca din Cehia detine peste 29%, in timp ce BCR are 21,1%, desi numarul de unitati este relativ apropiat: 658 la 641.
Treichl sustine ca in pietele subpenetrate dinamica retailului bancar nu se coreleaza in intregime cu ritmul de crestere al PIB, incercand sa arate astfel ca Erste nu are o pozitie foarte vulnerabila din cauza expunerii masive pe regiunea Europei Centrale si de Est.
Treichl subliniaza ca in Ungaria, in ciuda incetinirii puternice a PIB, cererea de credite de retail a ramas solida, la 30,5%, iar ponderea neperformantelor relativ stabila, la 2,3% din portofoliu, in timp ce in Slovacia cresterea economica de 6,4% nu a antrenat o majorare a creditelor de retail mai mare decat in Ungaria, ba chiar mai mica, respectiv de 25%.
In acelasi timp, seful Erste arata ca pe multe dintre pietele pe care este prezent grupul austriac ponderea depozitelor populatiei in PIB este confortabil mai mare decat cea a creditelor de retail in PIB.
Nu este insa si cazul Romaniei, unde depozitele de retail reprezinta 16% din PIB, iar creditele de retail au ajuns la 20% pe seama finantarilor din afara.
In Cehia raportul este mult in favoarea depozitelor ca pondere in PIB: 39% fata de 23%.
De asemenea, in Austria depozitele populatiei reprezinta aproape 70% din PIB, iar creditele 45%. Dezechilibre apropiate de cel inregistrat in Romania mai apar in Ungaria si Ucraina.
Cu toate acestea, Treichl estimeaza ca Romania si-a acoperit aproape integral necesarul de finantare estimat la 42 mld. euro prin acordul incheiat cu FMI si Comisia Europeana in valoare de circa 20 de miliarde de euro si care ridica finantarile disponibile la 41 mld. euro. In schimb, in Cehia nevoile de finantare sunt estimate la 36 mld. euro, iar resursele la 27 mld. euro.
"Finantarea datoriilor externe este dura, dar administrabila", spune Treichl.