Topul celor mai mari tranzactii din economie

Ziarul Financiar 07.04.2009

Ziarul Financiar publica astazi a treia editie a Anuarului Top Tranzactii. Cea de-a treia editie a Anuarului Top Tranzactii prezinta detaliile celor mai importante 126 de tranzactii semnate anul trecut si in primele luni din 2009, avand o valoare de aproximativ 10 miliarde de euro, record pentru piata locala, in crestere cu 50% fata de volumul tranzactionat in 2007, care fusese la randul sau un an prolific pentru piata de fuziuni si achizitii.



Cea de-a treia editie a Anuarului Top Tranzactii prezinta detaliile celor mai importante 126 de tranzactii semnate anul trecut si in primele luni din 2009, avand o valoare de aproximativ 10 miliarde de euro, record pentru piata locala, in crestere cu 50% fata de volumul tranzactionat in 2007, care fusese la randul sau un an prolific pentru piata de fuziuni si achizitii.

Topul tranzactiilor insa nu ar fi aratat o asemenea crestere fara includerea parteneriatelor initiate de statul roman cu gigantii energetici pentru realizarea termocentralelor de la Braila, Galati si Borzesti, precum si a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, care insumeaza aproape 6 miliarde de euro, bani care vor intra insa in economie treptat.
Excluzand aceste proiecte, pe fondul scaderii activitatii de tranzactionare in special in cea de-a doua jumatate a anului trecut, volumul fuziunilor si achizitiilor a scazut cu aproape 40%, pe fondul reducerii activitatii din imobiliare, in primul rand, dar si in lipsa unei tranzactii de dimensiunea afacerii Rompetrol-KazMunaiGaz (1,6 miliarde de dolari).
Astfel, imobiliarele nu mai domina autoritar topul celor mai mari tranzactii din top, volumul celor mai mari afaceri scazand de la aproape 3 mld. euro in 2007 la ceva mai mult de un miliard de euro anul trecut.