Antibiotice a facut in primul trimestru 80% din profitul bugetat pentru acest an

Autor: Ioana David 08.04.2009
Antibiotice Iasi, al treilea producator de pe piata locala, a inregistrat in primul trimestrul al acestui an un profit net de circa 10 mil. lei (2,4 mil. euro), in crestere cu 43% comparativ cu nivelul de 7 mil. lei (1,9 mil. euro) din perioada similara din 2008.
Cresterea profitului s-a bazat pe un plan de reducere a costurilor implementat in trimestrul patru, precum si pe majorarea pretului la medicamentele din portofoliu in luna februarie. Antibiotice a realizat in aceste conditii aproape 80% din estimarea de profit net de 12,7 mil. lei (3,2 mil. euro) pentru 2009.
"Bugetul a fost unul realist. In primul trimestru am avut rezultate peste estimari la export, insa si o crestere semnificativa pe piata interna", a spus Coca Cascaval, directorul general al Antibiotice Iasi. Ea a precizat ca majorarea pretului aplicata din luna februarie numai pentru medicamentele cu prescriptie din portofoliu a avut un impact de 5% in aceste rezultate.
Antibiotice a raportat o cifra de afaceri de 57,5 mil. lei (14 mil. euro) in primele trei luni din 2009, cu 18,4% mai mult fata de rezultatele din perioada corespunzatoare a anului trecut, din care 11,07 mil. lei (2,7 mil. euro) au mers la export. Vanzarile externe au avut o crestere de 44%, astfel ca ponderea exporturilor a ajuns la 20% fata de 12% in 2008 si 6% in 2007.
In primul trimestru al acestui an, cheltuielile Antibiotice cu utilitatile si combustibilul au scazut cu 14% comparativ cu perioada similara din 2008, in timp ce costurile cu materiile prime au scazut cu 20%. Compania a inghetat angajarile in aceasta perioada si a redistribuit personalul in cadrul companiei. De asemenea, cheltuielile salariale s-au redus cu 7%. In cadrul Antibiotice lucreaza 1.480 de oameni fata de 1.624 in martie 2008. In luna fabruarie compania a operat o crestere salariala de 6% in special la persoanele cu salarii mici, crestere care a fost compensata de reducerile de angajati.
Potrivit datelor din raportul de pe Bursa, Antibiotice are un cash flow pozitiv de circa 10,4 mil. lei (2,5 mil. euro), "in conditiile de plata integrala a tuturor obligatiilor salariale si bugetare, achitarea in proportie de 96% a dividendelor aferente exercitiului financiar 2007".
Acord cu A&D Pharma pentru cresterea vanzarilor de OTC-uri
"Am semnat un acord de promovare a OTC-urilor (medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala - n.red.) cu A&D Pharma, produse care genereaza 18% din cifra de afaceri", a mai spus Coca Cascaval. A&D Pharma controleaza lantul de farmacii Sensiblu.
In portofoliul Antibiotice sunt aproximativ 30 de produse care se elibereaza fara prescriptie, aceasta categorie de medicamente fiind o sursa importanta de lichiditati pentru orice companie farmaceutica. Cresterea bugetata pe acest segment este de 35-40% pe acest an.
Producatorul iesean are in derulare doua proiecte de investitii de aproximativ 20 de milioane de euro, o noua capacitate de fabricatie pentru cefalosporine (antibiotice de ultima generatie) injectabile si o noua sectie de fabricatie a comprimatelor. Finantarea primului proiect s-ar putea face din accesarea de fonduri structurale de circa 4,4 mil. euro, punerea in functiune urmand sa aiba loc in 2010.
Compania, care anul trecut a avut un profit net de 10,6 milioane de lei (2,8 milioane de euro), propune sa nu se acorde dividende actionarilor si sa utilizeze banii pentru investitii, masura care va fi dezbatuta in Adunarea Genarala a Actionarilor de pe 23 aprilie.
De asemenea, compania ar putea trece in portofoliul Ministerului Sanatatii, iar impreuna cu alte trei firme sa formeze Compania Farmaceutica Romana.
Titlurile Antibiotice au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la un pret de 0,456 lei, in crestere cu 15% fata de ziua precedenta.
La acest nivel, capitalizarea companiei este de 43 de milioane de euro.