OTP: IMM-urile trec de la credite la fonduri UE

Autor: Cristina Roşca 09.04.2009
OTP Consulting Romania a oferit consultanta pentru 40 de proiecte atat autoritatilor locale cat si firmelor mici si mijlocii (IMM), in intervalul de un an de cand a devenit operationala.
„La inceputul lui 2008, IMM-urile optau mai degraba pentru credite decat pentru fonduri structurale deoarece la acel moment procesul de imprumut era mai putin birocratic, semnarea unui contract pentru obtinerea de fonduri structurale putand sa dureze intr-un scenariu optimist pana la 11 luni", a spus Olti Agoston, directorul OTP Consulting.
Compania a acordat consultanta pentru proiecte in domenii de la dezvoltarea resurselor umane, cooperarea transfrontaliera Ungaria - Romania pana la dezvoltarea infrastructurii. „In conditiile actualei crize, procesul de creditare s-a inasprit, si astfel IMM-urile se reorienteaza catre fonduri structurale", remarca Agoston.
Autoritatile locale depun proiecte pentru fonduri de peste 2 mil. euro, in timp ce firmele mici si mijlocii au proiecte ce prevad in general o finantare de 200.000 - 300.000 euro. „In cazul IMM-urilor valoarea unui proiect poate ajunge la 1,5 mil. euro, daca acesta este fezabil. Un exemplu in acest sens il constituie un IMM care a aplicat pentru fonduri structurale cu un proiect pe energie regenerabila", mai spune directorul OTP Consulting.
Firmele au nevoie de cofinantare pentru aceste proiecte, spune Gabriel Cretu, directorul de vanzari sucursale si retea al OTP Bank, de aceea daca aplica pentru fonduri structurale, pot aplica si pentru credite.
„Cei ale caror proiecte sunt acceptate sunt priviti diferit de banca, deoarece au deja o garantie a fezabilitatii proiectelor. Pentru acestia conditiile de creditare sunt probabil cele mai bune dintre cele oferite de noi", a declarat Gabriel Cretu.
Potrivit acestuia, raportul finantare-cofinantare variaza in functie de proiect, el putand fi „50-50%, sau cofinantarea poate fi de 100%, pentru ca odata cu primirea fondurilor 50% din credit sa fie rambursat direct, iar restul de 50% sa ramana sub forma unui credit clasic". Compania percepe pentru serviciile oferite comsioane ce variaza in functie de valoarea proiectului, si care sunt primite de companie in transe, odata cu indeplinirea fiecarui obiectiv.