Industria tarilor din Est trece prin cea mai neagra perioada de la caderea comunismului

Autor: Cristina Rosca 13.04.2009
Luna februarie a venit sa confirme criza din Europa de Est, semnaland scaderi ale productiei industriale de peste 10%. Nici Europa de Vest nu a scapat neatinsa, insa contractarea nu a avut aceeasi amploare ca aceea din Est.
Productia industriala a Bulgariei a scazut in februarie pentru a cincea luna consecutiv, pe fondul productiei mai slabe din sectorul minier si al metalelor, ajutata si de o contractare a cererii cauzata de criza economica globala.
Productia s-a micsorat cu 17,7% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, o scadere mai mica fata de cea din luna ianuarie, revizuita in scadere la 18,4%, de la 19%, potrivit biroului de statistica de la Sofia. In februarie s-a putut observa insa o crestere lunara de 5,6%, comparativ cu o scadere in ianuarie de 23,8%, fata de ultima luna a lui 2008.
Adancirea recesiunii din Europa de Vest, principala piata de export a produselor din regiune, se face simtita prin contractarea productiei industriale din state precum Ungaria, Polonia, Croatia, Slovenia sau Romania.
In Ungaria, productia din luna februarie, ajustata la numarul de zile lucratoare a scazut cu 25,4%, peste asteptari comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cel mai important declin de la caderea regimului comunist, dupa ce in luna ianuarie scaderea anuala a productiei a fost de 21%, potrivit datelor preliminare facute publice de Biroul National de Statistica de la Budapesta. Scaderea lunara a fost de 4,1%.
„Daca este sa luam in considerare recesiunea grava din Germania si din celelalte state, principalii parteneri comerciali ai Ungariei, ne asteptam ca productia sa continue sa evolueze negativ in urmatoarele luni, in principal din cauza scaderii cererii pentru export", a spus Piotr Kalisz, economist la Citigroup in Varsovia.
Polonia, una dintre cele mai puternice economii din Europa de Est, a raportat o scadere anuala a productiei industriale, pentru a cincea luna consecutiv in februarie.
In cea de-a doua luna a anului productia industriala s-a contractat cu 14,3% fata de februarie 2008, dupa ce in ianuarie declinul a fost de 15,3%, potrivit Biroului National de Statistica. Romania a cunoscut in februarie o scadere mai putin abrupta, de 12% fata de februarie 2008, cea mai buna evolutie dintre statele estice dupa Croatia.
Cele mai puternice economii ale vechiului continent sunt intr-o situatie similara. Productia industriala se contracta in linie, tragand indicatorii economici in jos.
Franta a cunoscut pentru a sasea luna consecutiv o scadere lunara a productiei fabricilor si utilitatilor, de 0,5%, potrivit Institutului de statistica din Paris, infirmand asteptarile specialistilor care anuntasera o contractare de 1%.
Spania a fost unul dintre statele vestice cele mai afectate de criza mondiala, productia industriala scazand aici cu 22% in februarie, fata de aceeasi luna a lui 2008, dupa ce in ianuarie declinul anual fusese de 20,9%. In Italia scaderea anuala a fost in cea de-a doua luna a lui 2009 de 20,7%. In Germania si Marea Britanie s-a mentinut acelasi trend, scaderile fiind de 23,2, respectiv 12,5%.