Ce se va intampla cu Broker Cluj dupa excluderea lui Prunea si Ceuca?

Autor: Roxana Pricop 14.04.2009

Supravietuirea Broker Cluj (BRK) este pusa sub semnul intrebarii, dupa cutremurul generat de descoperirea unor grave nereguli in agentiile din teritoriu in urma controlului CNVM.



Scoaterea in afara pietei de capital pentru o perioada de cinci ani a lui Petru Prunea, nume care a devenit aproape sinonim cu Broker Cluj in cei peste 15 de ani de existenta ai societatii, este cea mai puternica lovitura primita de intermediar.

"Eu voi supravietui acestor sanctiuni, insa societatea Broker Cluj nu. Sanctiunile luate de CNVM impotriva noastra au menirea de a desfiinta societatea si se pare ca vor reusi", a declarat Petru Prunea, directorul general al societatii Broker Cluj.
Adrian Ceuca, 39 de ani, este director adjunct al Broker Cluj din august 2005. El a coordonat in ultimii ani activitatea de tranzactionare si cea de investitii a Broker, fiind unul dintre cei mai apreciati brokeri de pe piata locala. Sub conducerea lui, Broker si-a consolidat pozitia ca una dintre cele mai importante societati de brokeraj independente de pe piata. Anul trecut, Broker a ocupat locul 9 in topul intermediarilor de pe Bursa, cu tranzactii de 645 mil. lei si o cota de piata de 3,66%. Ceuca si-a inceput cariera de broker in 1997 si lucreaza la Broker Cluj din decembrie 1999. CNVM i-a interzis sa mai desfasoare activitati pe piata de capital pentru o perioada de trei ani si l-a amendat cu 10.000 de lei in urma neregulilor descoperite in activitatea companiei.Petru Prunea a infiintat Broker Cluj in 1994 alaturi de cativa prieteni, capitalul intial investit fiind echivalentul a 34.000 de dolari. Tot Prunea a fost artizanul listarii societatii la BVB care a avut loc in 2005. De-a lungul celor 15 ani de existenta, Broker Cluj a detinut primele pozitii in topul intermediarilor care tranzactioneaza la BVB si Sibex.
"Comisia a decapitat Broker Cluj, iar masurile de sanctionare sunt abuzive si fara noima. Din 1997 de cand sunt pe piata de capital nu m-am gandit niciodata ce as putea face in afara de brokeraj", a spus Adrian Ceuca, directorul general adjunct al societatii. El a primit o amenda de 10.000 lei, fiindu-i interzis de catre CNVM sa mai activeze timp de trei ani pe piata de capital.
In urma derularii unor controale, CNVM a descoperit ca brokerii din sucursalele din Deva si Baia-Mare au realizat unele tranzactii fara acordul clientilor, noua sucursale ale SSIF Broker au continuat activitatea, desi la finele lunii ianuarie 2008 institutia le-a interzis acest lucru intrucat nu indeplineau conditiile minime de autorizare. Sucursalele sunt localizate in Alba Iulia, Arad, Bistrita, Botosani, Bucuresti, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu si Timisoara. S-a mai descoperit ca au fost incheiate mai multe angajamente de plata in numele anumitor angajati ai Broker care nu au fost inregistrate in contabilitatea societatii.
Neregulile descoperite la sucursalele din teritoriu l-au costat foarte scump pe Prunea: la sfarsitul lunii martie a fost revocat din functia de presedinte al firmei, fiind inlocuit cu Anton Ionescu.
 
Noua conducere vine cu planul de restructurare: fara cumul de functii
"Societatea are puterea sa se ridice si sa o ia de la capat. Vom modifica actul constitutiv al societatii prin care nu vom mai permite cumulul de functii. Concentrarea puterii executive in mainile presedintelui a dus la aparitia acestor greseli. Mai mult, vom impune mai multa disciplina in societate si nu vom mai admite derogari de la propriile proceduri", a spus Anton Ionescu, presedintele societatii.
Astazi, la ora 12, va fi organizata o sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie care va aproba noua conducere a societatii, pe lista fiind inscrisi sase candidati dintre care doi vor fi conducatorii care ii vor inlocui pe Ceuca si Prunea. Va fi schimbat si controlorul intern si va fi introdusa o noua pozitie, cea a directorului de agentii si sucursale. Absenta unor raportari eficiente intre agentii, sucursalele si sediul central din Cluj-Napoca a permis anumitor angajati sa fraudeze clientii Broker Cluj.
"Societatea are de recuperat intre 5 si 7 mil. lei, din care in prezent au fost recuperate intre 10 si 15%, de la persoanele vinovate. In cazul clientilor pagubiti de la sucursala Deva ne-am gandit sa le propunem completarea portofoliilor devalizate cu actiuni BRK provenite din portofoliul inhouse al societatii. Inca nu am luat o decizie finala in acest sens" , a spus Ionescu. Riscul ca clientii Broker Cluj sa abandoneze societatea si sa isi deschida conturi la alte firme de brokeraj este foarte ridicat, spun surse din piata. Dupa un an 2008 in care profitul Broker s-a diminuat la doar 1,3 mil. lei fata de un castig record de 38,3 mil. lei obtinut cu un an in urma, in 2009 firma va trebui sa se lupte din greu pentru a pastra increderea si banilor clientilor.