Bancile distribuie catre actionari sub 45% din profit

Autor: Liviu Chiru 15.04.2009

BRD-SocGen, a doua banca dupa volumul activelor detinute, a calculat cel mai mare profit din sistem (conform standardelor romanesti de contabilitate), dar BCR va distribui cele mai mari dividende.



Profitul net care va fi repartizat de BRD urca la 1,35 miliarde de lei, fata de 1,11 miliarde de lei in cazul BCR. Si pentru exercitiul 2007 francezii calculasera un profit de distribuit mai mare. Totusi, BCR va da dividende de 813 milioane de lei, fata de 507 milioane in cazul BRD.
BCR stabileste volumul dividendelor la 40% din profitul net obtinut la nivel de grup anul trecut, calculat conform IFRS, de 2 miliarde de lei (echivalentul a 552 mil. euro). Banca a calculat pentru 2008 un profit net de repartizat de 1,11 miliarde de lei (303 milioane de euro), fata de 491 milioane de lei, in anul precedent. Diferenta, reprezentand 304 milioane de lei, va fi pastrata sub forma de surse proprii de dezvoltare. Termenul limita propus de Consiliul de Administratie pentru plata dividendelor este 30 iunie 2009. Dividendele platite de BCR anul acesta sunt cu 20% mai mari fata de cele distribuite anul trecut.
Actionarul majoritar al BCR este grupul financiar austriac Erste. Cele cinci SIF-uri detin pachete de cate 6% din actiunile BCR, iar in structura actionariatului mai apar, cu participatii foarte mici, o serie de societati - Actinvest, Certinvest, Carina ImportExport, Milord Impex, Yoyo Impex, Cazamin. Actionarii persoane fizice concentreaza 0,57% din actiunile bancii.
 
Dividendul creste cu 23% la BRD
La BRD profitul net distribuibil a urcat cu 47%, pana la 1,35 miliarde de lei (367 de milioane de euro). Cu toate acestea, dividendele pe care banca le va plati actionarilor urca doar cu 23%. Actionarul majoritar al BRD este grupul francez Societe Generale, cu 58% din actiuni. SIF-urile detin pachete de 4%-5% din actiunile bancii, iar BERD are un pachet de 5%.
Banca distribuie astfel 45% din profit catre actionari, fata de 40% in cazul BCR.
 
Raiffeisen: al doilea an cu dividende
Raiffeisen va avea anul acesta cea mai mare crestere a dividendelor platite, volumul majorandu-se de peste cinci ori, pana la 239 de milioane de lei (65 de milioane de euro). Acesta este al doilea an la rand in care banca distribuie catre actionari o parte din profit, dupa ce pana in 2006 castigurile erau directionate catre constituirea de rezerve obligatorii si acoperirea pierderilor reportate din anii precedenti. Raiffeisen retine aproape 43 de milioane de lei din profitul pe anul trecut ca surse proprii de finantare.
Anul acesta Banca Transilvania va distribui in premiera dividende, dupa ce de la constituirea bancii, in 2003, castigurile au fost constant capitalizate.
Totusi, Transilvania - singura banca de top cu capital privat local- va da dividende de numai 50 de milioane de lei (12 mil. euro), in timp ce profitul net distribuibil este de aproape 374 de milioane de euro.
Dintre bancile de top doar cele patru distribuie insa dividende anul acesta, in timp ce jucatori precum Volksbank, UniCredit, Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank sau CEC prefera sa pastreze integral castigurile ca surse proprii de finantare.
Potrivit datelor BNR, bancile concentreaza aproape jumatate din datoria externa a Romaniei pe termen scurt (scadente mai mici de un an), respectiv circa 11 miliarde de euro. In toamna trecuta, capitalul social al bancilor din sistem se ridica la 3 miliarde de euro.