Nita: Trebuia sa gasim resurse suplimentare la buget

Autor: Adriana Rosoga 15.04.2009
Impozitul forfetar aprobat de Guvern si Ministerul de Finante este de fapt un impozit minim pe cifra de afaceri, a explicat ieri Constantin Nita, ministrul pentru IMM, comert si mediul de afaceri.
„Impozitul forfetar inseamna o impozitare diferentiata pe fiecare activitate si dupa modul in care este localizata firma respectiva. Una este sa impozitam un restaurant in Bucuresti si altceva inseamna sa impozitam un restaurant intr-o comuna. Impozitul minim obligatoriu nu este un impozit forfetar si a fost impus sub presiunea de a gasi formule de atragere de surse suplimentare la buget", spune Nita.
El a adaugat ca introducerea impozitului minim obligatoriu va aduce la buget peste 300 de milioane de lei. „S-a pus problema, la un moment dat, sa crestem taxa pe valoare adaugata sau cota unica. Trebuie sa ne gandim ce este mai rau, sa crestem cele doua taxe sau sa fie introdus acest impozit?"
Reprezentatii ministerului au precizat ca in ultimii ani din cele peste 500.000 de firme, peste 242.000 care au inregistrat cumulat un rulaj de circa 134 de miliarde de lei au declarat pierderi si nu contribuie la bugetul de stat, in timp ce 12.000 de companii aduc 85% din incasarile bugetului.
„Mergeti in zona Bran-Moeciu si stati cateva zile intr-o pensiune si apoi veniti sa-mi spuneti daca va taie chitanta", a adaugat Nita.
El a spus ca cel mai probabil, ordonanta prin care a fost introdus impozitul minim obligatoriu va fi amendata in 2010.
„Din pacate, mediul de afaceri care a participat la discutiile privind aceasta masura a fost de acord cu propunerile Ministerului Finantelor. Eu nu am fost la negocieri. Acum, marea majoritate este impotriva acestei masuri. Asociatiile patronale mai mult critica prin presa, dar nu au venit niciodata la mine cu o hartie in care sa spuna: «Uite, luam aceasta masura, acestea sunt costurile, castigurile si vom crea nu stiu cate locuri de munca!»", a spus Nita.