Obama promite sa reformeze "monstruosul" cod fiscal

Autor: Catalina Apostoiu 16.04.2009

Economia americana continua sa scada, in timp ce tara se confrunta cu prima luna de deflatie.



 
Presedintele american Barack Obama a promis americanilor ca administratia sa va reforma „monstruosul" sistem fiscal al Statelor Unite in conditiile in care milioane de americani au avut in aceasta saptamana in fata temutul deadline de completare a declaratiilor fiscale, conform Reuters.
Cu ocazia Tax Day, ultima zi in care se pot plati impozitele fara a primi penalizari, Obama si-a subliniat angajamentul de a reduce taxele pentru multi americani, sporind in paralel cheltuielile in vederea depasirii celei mai severe recesiuni din mai multe decenii.
Republicanii au profitat de aceasta ocazie pentru a critica dur cheltuielile ineficiente realizate de administratia democrata. Obama sustine un plan de buget federal despre care republicanii si unii democrati spun ca include cheltuieli excesive si prea putine reduceri de taxe.
Robert Gibbs, purtator de cuvant al Casei Albe, a declarat ca Obama a redus deja taxele pentru 95% din americani si isi va respecta promisiunea de a nu majora taxele pentru cei care castiga sub 250.000 de dolari pe an.
„Administratia mea a luat ample masuri pentru a aplica reduceri de taxe pentru americanii care au nevoie de ele, incercand in paralel sa impulsioneze cresterea economica si crearea de locuri de munca", a declarat Obama.
Totusi, la numai o zi dupa ce presedintele Obama intrevedea sanse de redresare a economiei americane, temerile ca recesiunea va aduce cu sine deflatie s-au intensificat dupa ce inflatia nominala a intrat in teritoriu negativ pentru prima data in ultima jumatate de secol, conform Times.
Indicele preturilor de consum a inregistrat o scadere lunara de 0,1% si una anualizata de 0,4% in martie.
Totusi, economistii au remarcat faptul ca deflatia americana este foarte departe de forma distructiva ce a afectat economia japoneza.
Deocamdata, scaderea inflatiei americane este aproape in intregime determinata de inversarea tendintei de crestere a preturilor la petrol, mai degraba decat de o mai ampla spirala deflationista. In conditiile in care preturile la petrol s-au stabilizat acum la aproximativ 50 $ pe baril, analistii arata ca desi inflatia nominala ar putea scadea cu 2% in acest an, aceasta este asteptata sa redevina pozitiva.
Pe de alta parte, conform raportului Beige Book al bancii centrale americane (Fed), citat de BBC News, activitatea economica a incetinit in martie, existand totusi unele semne de stabilizare.
„Activitatea economica s-a contractat in continuare sau a ramas la un nivel scazut", se arata in raportul Fed.
Totusi, un numar de districte au observat o „moderare a ritmului declinului", in timp ce altele au asistat la o „stabilizare".
In ciuda acestor semne de revenire insa, raportul infatiseaza o imagine sumbra privitoare la activitatea economica a Statelor Unite din prezent. Astfel, in retail de exemplu, in ciuda unei usoare imbunatatiri a vanzarilor, cheltuielile din sector se mentin la un nivel scazut.