Péter Pál: Criza reduce ritmul de crestere a vanzarilor de echipamente electrice

Autor: Laurentiu Cotu 16.04.2009

Vicepresedintele executiv al grupului de firme EnergoBit, unul dintre principalii producatori de echipamente electrice si antreprenori locali din domeniul instalatiilor electrice, spune ca efectele crizei economice se vor resimti cu precadere la mijlocul anului si ca recesiunea se va prelungi si in 2010.



Potrivit reprezentantilor grupului de firme EnergoBit, in conditiile in care criza financiara afecteaza toata industria, atat la nivel local, cat si cea de pe plan national, ritmul de crestere a vanzarilor din domeniul instalatiilor si echipamentelor electrice va continua sa scada. Conducerea EnergoBit din Cluj estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri la nivel de grup de aproximativ 96 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 20% fata de anul trecut. In 2008, grupul EnergoBit a realizat vanzari totale de 80 mil. euro (280 mil. RON), rata profitului brut fiind de 10%.
„Estimarile facute pentru acest an au la baza portofoliul de comenzi contractate care prevad realizarea lucrarilor electrice de inalta si medie tensiune, fibra optica si sisteme de comanda si control la patru parcuri eoliene, modernizarea statiilor electrice din localitatile Sfantu-Gheorghe si Gadalin si implementarea sistemului de automatizare a distributiei la compania Electrica Transilvania Sud’’, a declarat pentru ZF Transilvania Péter Pál, vicepresedinte executiv EnergoBit.
Grupul de firme EnergoBit a realizat in 2007 o cifra de afaceri de 90,4 milioane de euro (301,7 mil. lei), in crestere cu aproximativ 75% fata de anul 2006, cand acest indicator s-a cifrat la 51,8 milioane de euro (182,5 mil. lei). In aceeasi perioada, rata profitului brut s-a mentinut la 10%.
„Efectele crizei economice se vor amplifica si cred ca recesiunea se va prelungi si in 2010, insa cu toate acestea cred ca programele investitionale demarate sau in curs de demarare vor sustine trendul ascendent al vanzarilor realizate in anii trecuti’’, a spuns Péter Pál.
Anul trecut, EnergoBit a finalizat lucrarile de modernizare a statiilor de transformare din Salaj si Floresti, a efectuat modernizarea statiei de trasformare din Bistrita si a realizat instalatiile electrice ale complexului Polus Center din Cluj.
In urma unei investitii de 1.2 mil. euro, grupul EnergoBit a dublat capacitatea de productie a fabricii din localitatea Jibou, investitie derulata in vederea consolidarii pozitiei EnergoBit pe segmentul productiei de echipamente de medie si joasa tensiune.
In 2007, grupul de firme EnergoBit a incheiat un parteneriat cu compania italiana Tesar, ce are ca obiect productia de transformatoare uscate pentru piata romaneasca. Investitiile in tehnologia necesara producerii transformatoarelor uscate a fost de aproximativ 1 milion de euro. Noua companie EnergoBit Tesar Transformers desfasoara activitati de productie a transformatoarelor de joasa tensiune in Parcul Industrial Tetarom I din Cluj-Napoca.
Compania a finalizat in urma cu doi ani noul sediu de productie si birouri din incinta parcului industrial Tetarom I din Cluj-Napoca. Terenul inchiriat are o suprafata de 12.000 de metri patrati, iar spatiul de productie este de 3.200 de metri patrati. Constructia mai cuprinde si o suprafata de 2.800 mp de birouri, valoarea totala a investitiei fiind de aproximativ 5 milioane de euro.
„EnergoBit a castigat anul trecut o licitatie in urma careia am contractat proiectarea si realizarea lucrarilor electrice din cadrul parcului eolian terestru de la Fantanele, Dobrogea, contract care este in derulare si care face parte dintr-o investitie totala estimata la aproximativ 1,1 miliarde de euro’’, a afirmat vicepresedintele executiv al EnergoBit.
EnergoBit detine in Dobrogea un teren de 70 de hectare, iar investitiile care se vor derula aici prevad crearea infrastructurii, a drumurilor de acces la statia electrica, precum si amplasarea a peste 20 de turnuri de aproximativ 100 de metri si a turbinelor eoliene. Reprezentantii grupului clujean estimau anul trecut ca centrala eoliana ar putea deveni operationala pana in anul 2011, iar calculele preliminare arata un termen de amortizare a investitiei de 12-14 ani.
Potrivit conducerii EnergoBit, piata de energie din surse alternative avea anul trecut un potential de aproximativ 600 MW, in conditiile in care Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana ca pana in 2012 aproximativ 8,3% din totalul productiei autohtone de energie sa fie din surse regenerabile. EnergoBit a mai anuntat anul trecut ca va realiza lucrarile de alimentare cu energie si retelele electrice pentru prima etapa a construirii Cartierului Tineretului, proiect realizat de Polus Real Estate, firma membra a grupului Trigranit.
„Anul 2008 a insemnat pentru grupul nostru de firme si demararea proiectului propriu de parc eolian in judetul Tulcea, o investitie ce se ridica la 30 de milioane de euro si care se va derula pe durata a doi ani de zile’’, a spuns Péter Pál. Colectivul de angajati ai grupului EnergoBit este in momentul de fata constituit din 400 de persoane, iar conform oficialilor grupului clujean, numarul acestora va creste in acest an cu 10%.
„Ne-am propus ca in acest an sa marim personalul companiei noastre cu inca 40 de persoane, astfel ca pana la finele anului 2009 numarul de angajati ai EnergoBit sa ajunga la 440 de oameni’’, a precizat Péter Pál.
Grupul Energobit este compus din mai multe companii, printre care se numara EnergoBit - antreprenor specializat in instalatii electrice si servicii specializate de inginerie, EnerGobit Prod - producator de echipamente de distributie medie si joasa tensiune, EnerGobit Schréder Lighting - producator de echipamente de iluminat stradal si industrial, Energolux - firma specializata pe solutii si sisteme de iluminat interior si scenic.
Grupul EnergoBit detine puncte de productie in Cluj si Jibou. Compania are, de asemenea, filiale in Bucuresti, Bacau, Brasov si Constanta. Compania a fost infiintata de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali. Gadola Stefan, Socea Ioan si Péter Pál au fiecare functia de vicepresedinte executiv.